Business Internaţional

Iukos se confrunta cu amenintari de faliment

20.09.2005, 19:23 18

Avocatii companiei petroliere ruse Iukos se zbat sa obtina confirmarea sau infirmarea faptului ca o companie subsidiara a Gazprom a inaintat un proces privind un posibil faliment al fostului gigant al pietei energetice, informeaza Moscow Times.

Orenburggeofizika, subsidiara a Gazprom, pretinde ca Iukos a fost declarata falimentara din cauza neachitarii unor datorii, conform unei scrisori din 14 septembrie.

Scrisoarea ar putea insemna o noua criza a ceea ce a ramas din fostul mare producator de titei, a carui principala unitate de productie a fost vanduta fortat de statul rus anul trecut.

Insa ar putea fi vorba si de o strategie pusa la cale fara implicarea Gazprom, care saptamana trecuta a negat ca ar intentiona sa intenteze un asemenea proces.

O sursa din cadrul Iukos a confirmat primirea scrisorii si a mentionat ca avocatii incearca sa obtina confirmarea concreta a unui eventual proces lansat de Orenburggeofizika la tribunalul moscovit.

"Orenburggeofizika va trimite o notificare pentru a va informa ca organizatia dumneavoastra a fost declarata falimentara, conform legislatiei federale", se arata in scrisoarea primita de Yukos.

Nici un reprezentant al subsidiarei Gazprom nu a putut fi contactat pentru eventuale declaratii.

Purtatorul de cuvant al Gazprom, Sergei Kupriyanov, a declarat ca Iukos nu a achitat o datorie de 1,71 mil. ruble (49.000 de euro) catre Orenburggeofizika, acumulata in 2004. El a mai adaugat ca au existat doua instiintari ale Curtii de Justitie din Moscova.

"Exista datorii, dar un proces de faliment nu a fost si nici nu va fi intentat", a spus Kupriyanov.

Iukos s-a zbatut sa reziste, in ciuda taxelor in valoare de aproximativ 28 de miliarde de dolari (22,9 miliarde de euro) cu care s-a confruntat in 2004. Anul trecut, compania a achitat aproape jumatate din aceasta suma prin plati voluntare si prin vanzarea fortata a principalei sale unitati de productie, Iuganskneftegaz, pentru 9,4 miliarde de dolari (7,7 miliarde de euro).

Anul acesta, compania nu a reusit sa faca decat anumite plati minimale. "Sunt sute de creditori fata de care nu am reusit sa ne achitam datoriile, insa nu ne este clar daca ne confruntam cu un proces de faliment", a mentionat sursa din cadrul Iukos.

Compania Rosneft, detinuta de statul rus, s-a aratat interesata de unitatile ramase din Iukos: Tomskneft si Samaraneftegaz.

O data cu ratarea fuziunii dintre Gazprom si Rosneft, cele doua companii s-au luptat pentru achizitii in sectorul energetic.

"Daca Gazprom demareaza procesul, planurile Rosneft ar putea fi amenintate", crede Steven Dashevsky de la Aton.

Chris Weafer, de la Alfa Bank, afirma ca este vorba de o operatiune independenta gandita de conducerea Orenburggeofizika. "Este de necrezut ca statul ar putea permite falimentul Iukos pentru 60.000 de dolari, in conditiile in care exista datorii de miliarde de dolari catre bugetul de stat", a declarat el.

De asemenea, falimentul Iukos ar reprezenta un moment delicat pentru presedintele rus Vladimir Putin, care anul trecut declara ca doreste evitarea acestui lucru.

"Ar putea fi o provocare si o incercare de a sabota Gazprom", a declarat in conditii de anonimat un specialist. "Curtea ar fi putut demara audierile fara a informa debitorul. Seamana cu o schema clasica de luare de ostatici", a mai spus el.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO