Business Internaţional

Italia vine în ajutorul deponenţilor a patru bănci salvate

Italia vine în ajutorul deponenţilor a patru bănci...

Autor: CătăIina Apostoiu

13.12.2015, 15:37 393

Italia intenţionează să creeze un fond menit să-i ajute pe deponenţii care au suferit pierderi în urma restructurării a patru bănci mici, în urma unor proteste şi a cel puţin unei sinucideri anunţate, relatează Bloomberg.

Guvernul ţării pregăteşte o serie de legi care vor permite persoanelor fizice care deţin obligaţiuni subordonate ale băncilor respective să depună cereri de despăgubire pentru pierderile suferite, care vor fi mai apoi evaluate individual, a anunţat ministrul de finanţe italian Pier Carlo Padoan.

Fondul va fi compatibil cu reglementările UE în domeniul ajutoarelor de stat, iar Italia poartă discuţii cu UE privitoare la funcţionarea acestuia. Băncile vor contribui la fond, a anunţat ministrul Italian fără a preciza numele băncilor.

“Este posibil ca cele patru bănci să fi vândut obligaţiuni subordonate unor persoane cu un profil de risc necompatibil cu natura acestor titluri”, a comentat Padoan.

Acesta a declarat că aproximativ 10.500 de clienţi de retail, sau uşor peste 1% din clienţii celor patru bănci, au achiziţionat obligaţiuni subordonate în valoare de 340 milioane de euro, din totalul obligaţiunilor de 768 milioane de euro vândute de cele patru bănci.

Fondul ar putea avea o valoare de 100 milioane de euro şi acoperi aproximativ o treime din pierderile deponenţilor, a anunţat anterior agenţia de ştiri Ansa fără a preciza sursa acestei informaţii.

Acţiunile şi titlurile subordonate ale Banca Popolare dell’Etruria, Banca delle Marche SpA, Cassa di Risparmio di Ferrara SA şi Cassa di Risparmio della Provincia di Chieti SpA au fost anulate în cadrul planurilor de restructurare convenite luna trecută. Cele patru bănci aveau active în valoare totală de aproximativ 30 milioane de dolari. Padoan a anunţat că fondurile contribuabililor nu au fost folosite la salvarea băncilor.

Băncile “vindeau produse nepotrivite unor oameni care probabil nu ştiau ce cumpără”, a declarat Jonathan Hill, comisarul european pe servicii financiare, pe 10 decembrie.

Gospodăriile italiene şi-au redus deţinerile de obligaţiuni bancare la 187 miliarde de euro în iunie de la 277 miliarde de euro cu un an în urmă, relevă cele mai recente date ale băncii centrale. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO