Business Internaţional

Italia promite acţiuni ferme care să dovedească solvabilitatea ţării după ce Fitch îi reduce ratingul de credit

Italia promite acţiuni ferme care să dovedească...

Autor: Catalina Apostoiu

03.09.2018, 00:06 504

Italia va respecta reglementările UE privind bugetul şi va veni în întâm­pi­narea temerilor agenţiilor de rating ca Fitch, care a redus perspectivele pentru datoria ţării, cu măsuri concrete în săp­tă­mânile următoare, a anunţat minis­trul italian al economiei Giovanni Tria, potrivit Reuters.

Fitch a redus la sfârşitul săptămânii trecute perspectiva ratingului de credit al Italiei la negativ de la stabil, invocând îngrijorări privind planul de majorări de cheltuieli al ţării.

„Fitch se aşteaptă la un grad de rela­xare fiscală care ar lăsa nivelul foar­te ridicat al datoriei publice a Italiei vul­nerabil în faţa unor potenţiale şocuri“, spune agenţia.

Agenţia şi-a menţinut neschimbat ra­tingul de credit pe termen lung la BBB, o decizie aplaudată de guvernul ita­lian şi considerată drept dovadă a cre­di­bilităţii programului său eco­nomic.

Decizia Fitch a venit în urma unor co­mentarii făcute la sfârşitul săptămânii tre­cute de un oficial guvernamental ita­lian, care a declarat că Italia ar putea de­păşi limita de deficit bugetar a UE anul viitor dacă acest lucru va fi nece­sar. Comentariile au împins yieldurile obli­gaţiunilor italiene pe termen scurt la cele mai ridicate niveluri din aproape trei luni.

Coaliţia dintre partidul Liga de ex­tre­mă dreapta şi Mişcarea 5Stele anti­sis­tem intenţionează să majoreze chel­tuielile sociale şi să reducă taxele anul viitor pentru a-şi respecta promisiunile făcute în timpul campaniei electorale.

Date recente au indicat însă că rit­mul de creştere al economiei italiene în­ce­tineşte în acest an, diminuând şi mai mult spaţiul de manevră al guvernului.

Datoria de 2.300 mld. euro a Italiei, echivalentă cu peste 130% din PIB-ul ţării, face ţara vulnerabilă în faţa schim­bărilor de poziţie ale investitorilor.

Coaliţia nu a indicat însă care dintre promisiuni va fi diminuată sau amâ­nată pentru a ţine finanţele sub control.

În analiza sa, Fitch a indicat de ase­menea „diferenţele majore de politică“ în­tre partenerii de coaliţie drept un risc, adău­gând că vede şanse în creştere de orga­nizare de alegeri anticipate.

„Acţiunile din următoarele săptă­mâni se vor traduce în documente guvernamentale oficiale“, a dat asigurări Tria. „Evaluările (Fitch) vor fi corectate în mod pozitiv din moment ce acestea sunt opinii care se bazează nu pe date reale, ci pe intenţii atribuite guvernului.“

catalina.apostoiu@zf.ro

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO