Business Internaţional

Istoria marilor crahuri care au zdruncinat lumea financiară modernă

Istoria marilor crahuri care au zdruncinat lumea financiară modernă

Autor: Bogdan Cojocaru

04.10.2011, 18:44 4341

1907-Panica din 1907, cunoscută ca Panica Bancherilor, a fost o criză financiară care s-a declanşat în SUA în momentul în care bursa newyorkeză a scăzut cu aproape 50% de la vârful atins cu un an în urmă. Panica s-a extins la nivel naţional după ce mai multe bănci şi companii au intrat în faliment.

1929-Crahul de pe Wall Street a fost cel mai devastator crah bursier din istoria SUA. Acesta a semnalizat începutul Marii Depresiuni de 12 ani care a afectat toate ţările industrializate occidentale.

Citiţi şicele mai şocante 12 citate despre criză

1973-1974-Crahul a atins toate marile pieţe bursiere ale lumii, în special pe cea britanică. A fost provocat de colapsului sistemului Bretton Woods, fiind agravat de criza petrolieră 1973.


1987- Lunea Neagră.Luni 19 octombrie 1987 pieţele bursiere din întreaga lume s-au prăbuşit, pierzând o valoare uriaşă într-o perioadă extrem de scurtă de timp. Analişti susţin că prăbuşirea a fost provocată de căderea pieţelor de obligaţiuni din Europa şi SUA.


1989-Mini-crahul din ziua de vineri, 13 octombrie pare să fi fost provocat de reacţiile faţă de un articol din presă privitor la căderea deal-ului de LBO în valoare de 6,75 mld $ ce viza UAL Corporation, compania-mamă a United Airlines.


1997-Criza financiară din Asia a început în iulie 1997, în Tailanda, odată cu colapsul monedei acestei ţări. Criza s-a extins lovind monedele asiatice, provocând scăderi ale pieţelor bursiere şi creşteri ale datoriei private. FMI a intervenit cu un program de 40 mld $ pentru a stabilizarea valotelor.


2000-Criza dot-com. O bulă speculativă care s-a dezvoltat în 1995-2000 în timpul căreia pieţele bursiere ale ţărilor industrializate au crescut rapid pe baza dezvoltării din sectorul internetului şI noilor tehnologii. Bula s-a spart pe 10 martie, pieţele bursiere internaţionale suferind căderi masive.


2001-În urma atentatelor din 11 septembrie, bursele din întreaga lume înregistrează pierderi masive. Atentatele în sine au generat pierderi de 40 mld $ în industria asigurărilor. Bursele americane au fost temporar închise.


2002-Scandalurile financiare în care au fost implicate Enron, Worldcom, Arthur Andersen sau Adelphia şi efectele atentatelor generează o nouă prăbuşire a pieţelor din întreaga lume.


2008-Criza creditelor ipotecare subprime din SUA a fost unul din primele semnale ale actualei crizei financiare care a cuprins întreaga lume.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO