Business Internaţional

Istoria fabuloasă a Mar-a-Lago, resortul unde Donald Trump a jucat golf cu preşedintele Chinei. Galerie FOTO

Mar-a-Lago

Cum arată resortul Mar-a-Lago

Autor: Corina Zamfir

09.04.2017, 16:26 1135

Donald Trump, preşedintele SUA, s-a întâlnit cu preşedintele chinez, Xi Jinping, la moşia istorică Mar-a-Lago din oraşul Palm Beach, Florida, proprietate pe care Trump a cumpărat-o în urmă cu 32 de ani, scrie Financial Times.

Construcţia proprietăţii Mar-a-Lago (Sea-to-Lake) din Palm Beach, Florida, a început în anul 1923 când Marjorie Merriweather Post, personaj monden al vremii respective şi o femeie de afaceri în toată regula, era în căutarea unei suprafeţe mari de teren pe care să construiască o casă, potrivit Fortune.

Proprietatea, de al cărui design s-au ocupat Arhitectul american Marion Sims Wyeth şi designerul şi graficianul vienez Joseph Urban, a fost deschisă trei ani mai târziu, în 1927. La acea vreme, casa avea 5.174 mp, cu 118 camere, dintre care 58 erau dormitoare şi 33 băi.

După ce Post a murit în 1973, a lăsat proprietatea (69.000 mp) drept moştenire guvernului american pentru a ţine locul Casei Albe în perioada iernii. Însă preşedinţii americani nu şi-au putut permite să trăiească în stilul lui Marjorie Merriweather Post.

Richard Nixon a preferat “Casa Albă” din Key Biscayne, Florida, iar Jimmy Carter nu a fost interesat. Costul imens de întreţinere, taxele anuale de aproximativ 1-3 milioane de dolari şi dificultatea menţinerii securităţii diplomaţilor au condus la decizia guvernul federal de a restitui proprietatea Fundaţiei Post în anul 1981.

Dina Merrill si alte doua fiice ale lui Post nu au vrut să păstreze proprietatea aşa că moşia a fost scoasă la vânzare pentru suma de 20 de milioane de dolari. Însă nimeni nu a fost interesat să o cumpere astfel încât a fost aprobată demolarea sa pentru a putea fi construite case mai mici.

Donald Trump a aflat despre proprietatea după ce a încercat fără succes să cumpere şi să unească două apartamente în Palm Beach pentru familia sa. El a oferit familiei Post 15 milioane de dolari pentru proprietate, dar ofertă care a fost respinsă.

Donald Trump nu s-a lăsat băgubaş. El a pus la bătaie 3 milioane de dolari pentru a achiziţiona terenul dintre Mar-a-Lago şi Ocean, declarând că intenţionează să construiască o casă care ar bloca vederea la plajă din Mar-a-Lago. Ameninţarea a făcut ca interesul în proprietate să scadă considerabil, iar piaţa s-a blocat.

Astfel, Trump a ajuns să cumpere proprietate pentru suma de 5 milioane de dolari în 1985 şi a plătit o sumă suplimentară de 3 milioane de dolari pentru antichităţile şi mobilierrul familiei Post.

La începutul anilor 1990, Trump s-a confruntat cu dificultăţi financiare. În timp ce negocia cu bancherii săi, el a promis să împartă Mar-a-Lago în proprietăţi mai mici, ceea ce a dus la alarmarea rezidenţilor Palm Beach. Consiliul Local i-a respins planul.

Pentru a ieşi din acel impas, Trump a transformat proprietatea într-un club privat, care spre deosebire de alte resorturi de lux din Palm Beach precum Everglades Club, accepta ca membrii inclusiv evreii, oamenii de culoare, şi (aşa cum a spus un membru Everglades) „oameni care încearcă să atragă atenţia asupra lor" aşa cum făcea de altfel şi Trump.

Noul club a găzduit concerte susţinute de Céline Dion şi Billy Joel, a avut organizat diferite concursuri, încălcând câteodată şi normele locale de zgomot permise. Michael Jackson şi Lisa Marie Presley şi-au petrecut luna de miere la Mar-a-Lago.

Membrii clubului se pot bucura plajă privată, piscină pe malul oceanului, spa de lux, restaurante fine, terenuri de tenis, un centru de fitness precum şi de divertisment. În plus, Mar-a-Lago este cadrul perfect pentru evenimente speciale, sărbători, nunţi şi gale, potrivit Pursuitist.

Clubul percepe o taxă de membru nerambursabilă de 100.000 de dolari, împreună cu taxe anuale de 14.000 de dolari, precum şi 2.000 de dolari pentru cheltuielile alimentare anuale.

La cinci minute de mers de la Mar-a-Lago se află West Palm Beach, clubul internaţional de golf al lui Trump, care are unele dintre cele mai frumoase terenuri de golf din lume.

Trump cumpărat acest club în timpul campaniei sale de la alegerile prezidenţiale din SUA pentru a câştiga votul alegătorilor, îndemnându-i să ia în considerare evoluţia Mar-a-Lago ca dovadă că el ar putea fi un lider puternic.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO