Business Internaţional

Israelul a angajat un bancher american pentru functia de guvernator al bancii centrale

11.01.2005, 00:00 16



Stanley Fischer, vicepresedintele Citigroup, a devenit noul guvernator al Bancii Israelului, marcand astfel revenirea fostului director-adjunct al Fondului Monetar International in sectorul public, scrie Financial Times.



Fischer, care este evreu si detine si cetatenia americana, a acceptat functia dupa ce i-a fost propusa in urma cu cateva saptamani de catre Ariel Sharon, primul ministru al Israelului, si de Benjamin Nethanyahu, ministrul de finante. Plecarea lui Fischer de la Citigroup vine dupa o perioada de doi ani in care a coordonat divizia de calcul a riscului de tara a grupului de servicii financiare si a condus departamentul de relatii cu clientii guvernamentali.



Fischer s-a nascut in Zambia in anul 1943, dar a crescut in SUA. El a absolvit London School of Economics si si-a luat doctoratul in economie la Massachusetts Institute of Technology. De asemenea a studiat si la Hebrew University din Ierusalim.



Stanley Fischer a preluat pozitia de prim director general adjunct al FMI la 1 septembrie 1994, pentru un mandat initial de cinci ani. In septembrie 1999, el a fost numit pentru un nou mandat de cinci ani.



Ca prim director general adjunct, Fischer a fost al doilea oficial al Fondului Monetar International, dupa directorul general, si avea responsabilitati extinse in ceea ce priveste conducerea Fondului, inclusiv prezidarea reuniunilor comitetului executiv al FMI.



Inainte de a se alatura Fondului Monetar, Fischer a fost directorul departamentului de economie la Massachusetts Institute of Technology. In perioada ianuarie 1988-august 1990, el a fost vicepresedinte si economist-sef la Banca Mondiala.



La Citigroup, el a fost adus in 2002 de Sandy Weil, fostul director general, dupa pierderile semnificative inregistrate de Citigroup in urma activitatilor din Argentina.



"Faptul ca un om ca el este gata sa isi incheie conturile cu Citigroup, sa emigreze in Israel si sa devina guvernatorul bancii centrale, reprezinta o oportunitate de aur pentru economia israeliana", se arata intr-un comunicat al cabinetului premierului Ariel Sharon. "Fischer este un economist foarte cunoscut si cu conexiuni importante in intreaga lume, iar statul Israel poate avea mult de castigat de pe urma abilitatilor sale, in special in era globalizarii economice in care ne aflam", se adauga in comunicat.



S-au facut nenumarate supozitii inca de la numirea sa la Citigroup, cum ca Fischer se pregateste sa se intoarca la munca in sectorul public. In 2003 a fost aproape de a prelua presedintia New York Federal Reserve, banca centrala americana, dar a refuzat. Si, daca John Kerry ar fi castigat alegerile din SUA din luna noiembrie, Fischer ar fi fost unul din principalii candidati care sa ii succeada lui Alan Greenspan ca viitor presedinte al Federal Reserve.



Fischer, in varsta de 61 de ani si avand legaturi stranse cu Israelul, va ocupa postul detinut pana atunci de David Klein. Mandatul lui Klein ca guvernator al Bancii Israelului, marcat de frecvente divergente de opinii cu ministrul de finante, se va incheia pe 16 ianuarie 2005.



Fischer este considerat a fi unul dintre apropiatii lui Jacob Frenkel, cel care a fost guvernatorul Bancii Israelului inainte lui Klein, si care la randul lui detine o influenta considerabila asupra cabinetului primului ministru.



Principalii indecsi financiari israelieni au urcat cu 1% dupa aflarea vestii numirii lui Fischer.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO