Business Internaţional

Islamul interzice Pokemon Go: Oamenii merg bezmetici pe stradă. Jocul este ca alcoolismul

Islamul interzice Pokemon Go: Oamenii merg bezmetici pe...

Autor: Mediafax

21.07.2016, 15:07 327

Interdicţia emisă pentru franciza Pokemon de clericii islamici veche de 15 ani e din nou actuală, scrie Secretarul general al Consiliului Clerical Islamic, pe site-ul preşedintelui Scholarly Research and Ifta, raportează Arab News.

Fatwa de odinioară, emisă pentru jocurile, abţibildurile, desenele animate şi suvenirurile Pokemon se potriveşte cu desăvârşite şi în cazul acestui joc care face înconjurul lumii, spune Sheikh Saleh Al-Fozan, membru al consiliul superior al clericilor musulmani.

În religia musulmană, o "fatwa" este o opinie pe teme religioase privind legea islamică emisă de un Ulema. Un ulema este un membru al clerului musulman (care are şi atribuţii de legiuitor). În islamul sunnit, o fatwa nu este obligatorie pentru nimeni, pe când în islamul şiit poate fi considerată de un individ ca obligatorie, în funcţie de relaţia pe care o are cu respectivul Ulema. Cel care emite o fatwa este muftiu, poziţie nu neapărat oficială. Dacă o fatwa nu inovează în vreun fel, atunci ea este o simplă decizie.

Un muftiu este căpetenia religioasă a unei comunităţi musulmane: are competenţa de a da sfaturi în probleme de respectare a cultului islamic. Marele muftiu este conducătorul cultului islamic dintr-o ţară, care are şi atribuţii judecătoreşti.

O fatwa conţine în general detaliile raţionamentului unui lider islamic, de regulă în raport cu un caz particular, şi sunt considerate precedent de musulmanii legaţi de acel lider, inclusiv de viitorii muftii.

Muftiul Sheikh Saleh Al-Fozan spune că jocul Pokemon Go încurajează pariurile, care-s interzise în Islam, dar şi că promovează teoria evoluţiei a lui Darwin. "În mod surprinzător, copiii rostesc cuvântul "evoluţie" atunci când se referă la jocul Pokemon Go.", astfel sună un fragment din textul fatwei islamice.

Jocul este condamnat de Islam şi pentru că în grafica lui are simboluri interzise în religia musulmană: stele cu şase colţuri, "asociate Iudaismului", cruci care vin din religia creştină, unghiuri şi triunghiuri folosite de diferite "secte religioase şi organizaţii deviante", cum sunt semnele francmansonice, sau cele ale religiei Shinto.

"Mai mult, jocul promovează şi face să circule simbolurile necredincioşilor şi imaginile interzise. Este şi o formă ilegală de a cheltui bani.", se mai specifică în edict.

Utilizatorii de Pokemon Go din Arabia Saudită care şi-au downloadat aplicaţia au fost recent anunţaţi că pot primi potenţiale avertismente de la Comisia de Tehnologie şi Comunicare, informează Aljazeera.

Deputatul egiptean Abbas Shuman, şeful influentei instituţii islamice Al-Azhar, a condamnat la rândul său jocul, spunând că e "manie păguboasă", o adicţie similară cu alcoolismul, raportează Gulf News.

"Oamenii merg ca bezmeticii beţivani pe stradă, cu ochii lipiţi de ecranele telefoanelor, ca să prindă Pokemoni fictivi", a spus Shuman.

Egiptul a emis o fatwa împotriva jocului duminică.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO