Business Internaţional

Isi pregateste Abramovici plecarea?

15.07.2003, 00:00 21



Pe masura ce anchetatorii continua sa asalteze imperiul Iukos, detinut de cel mai bogat om din Rusia, Mihail Kodorkovski, devin tot mai frecvente speculatiile ca numarul doi in topul bogatasilor rusi, Roman Abramovici, care detine Sibneft, se pregateste sa paraseasca Rusia. Cu tot cu bani.



Doua cotidiane rusesti de prestigiu, Kommersant si Gazeta, au relatat la sfarsitul saptamanii trecute, citand surse anonime, ca magnatul petrolului siberian poarta discutii pentru a vinde jumatatea sa din RusAl, al doilea producator de aluminiu din lume.



Unul dintre posibilii cumparatori este Oleg Deripaska, cel care detine cealalta jumatate din RusAl. Gazeta a mai mentionat pe Viktor Vekselberg, care controleaza compania rivala, SUAL si o mare parte din Tyumen Oil, pentru care va primi parte din cei 6 miliarde dolari alocati de BP, gigantul petrolier britanic, pentru fuziunea operatiunilor sale din Rusia cu TNK.



Aceste zvonuri din piata nu au fost confirmate sau comentate de Millhouse Capital, compania care administreaza averea lui Abramovici, si nici de oficilai din cadrul RusAl.



Comapnia detinuta de Deripaska, Base Element, nu a putut fi contactata de presa rusa pentru comentarii, dar surse apropiate companiei, citate de The Moscow Times, spun ca Deripaska si Abramovici au incheiat un acord in 2001, o data cu crearea RusAl, de a ingheta orice vanzari de active timp de trei ani, acord care tocmai a expirat. In plus, a comentat aceeasi sursa, autoritatile ruse au devenit tot mai ostile, intetind atacurile publice la adresa "elitei oligarhice", vizand in mod special marii jucatori din spatele Iukos si Sibneft. Pentru Abramovici si Kodorkovski pare sa fie timpul potrivit pentru a-si scoate banii din tara cat se mai poate.



Iukos si Sibneft incearca sa finalizeze o fuziune care ar putea crea cea mai mare companie petroliera ruesasca, dar autoritatile de la Kremlin nu agreeaza ideea unei companii atat de influente, care sa nu fie controlata de stat.



Daca relatarile presei ruse se dovedesc a fi adevarate, vanzarea pachetului detinut de Abramovici din RusAl ar fundamenta zvonurile vehiculate despre retragerea sa din Rusia.



In martie, Abramovici a vandut cele 26 de procente detinute din linia aeriana de stat Aeroflot, pentru 130 milioane dolari, conform estimarilor. O luna mai tarziu se anunta fuziunea Iukos-Sibneft, in urma careia Abramovici se va alege cu partea leului din cele trei miliarde de dolari cash pe care Iukos ii va plati pentru a a-si prelua rivalul, si alte 26% din noua companie care va fi creata, in valoare de circa 40 miliarde dolari. De asemenea, Abramovici se pare ca a mai vandut pachetul sau de 37,5% din actiunile holdingului lui Deripaska, care include si al doilea producator de masini din Rusia, GAZ.



In ceea ce il priveste pe Kodorkovski, preluarea Sibneft de catre Iukos va aduce actionarilor mai mult de 5 miliarde dolari cash, cea mai mare parte revenindu-i chiar magnatului rus.



"Ar trebui sa ne alerteze o retragere atat de mare de fonduri cash", spune James Fenkner, sef de research la Troika Dialog. "Abramovici si Kodorkovski sunt doi dintre cei mai destepti oameni din Rusia. Si-au cladit averile din nimic si acum isi incaseaza banii", adauga Fenkner.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO