Business Internaţional

Ironic, Franţa funcţionează după alte „reguli": fostul premier Alain Juppé este cel mai bine poziţionat candidat al dreptei pentru preşedinţie, cu toate că are o condamnare la închisoare cu suspendare

Ironic, Franţa funcţionează după alte „reguli":...

Autor: Greta Bogdan

31.10.2016, 07:00 850
Alain Juppé, cel mai bine poziţionat candidat al dreptei în Franţa, are o condamnare la închisoare cu suspendare de 14 luni, însă acest lucru nu îl împiedică să candideze anul viitor pentru preşedinţia Franţei şi nici pe cetăţeni să îi ofere voturile.
 
A fost ales primar de aproape două decenii în Bordeaux, iar suportul alegătorilor s-a bazat mai mult pe raţiune decât pe sentimente. „Dacă el va deveni preşedinte, vom suferi...ştii, din cauza personalităţii sale intransigente. Dar de asta are nevoie Franţa", spune Sylvie, comerciant într-o piaţă de peşte, potrivit Financial Times.
 
Ca majoritatea deţinătorilor de businessuri sau a rezidenţilor din oraşul renumit pentru vinuri, comerciantul de 64 de ani din Bordeaux îl apreciază pe Juppé, în ciuda stilului său abraziv pe care unii îl pot percepe ca fiind arogant.
 
Fostul premier al Franţei în vârstă de 71 de ani este cel mai bine poziţionat candidat al dreptei pentru preşedinţia Franţei, cu toate că are o condamnare cu suspendare la închisoare. A fost şeful de cabinet al fostului preşedinte Jacques Chirac, pe când acesta era primarul Parisului. A transformat Bordeaux într-un magnet culinar şi artistic pentru turiştii veniţi din SUA şi Asia cu gândul să guste din „arta de a trăi" a francezilor. 
 
„A făcut un oraş frumos", mai spune Sylvie, în timp ce taie o Limbă-de-mare (Dover) în felii. „L-am văzut la adunările de aici. E deştept. Dar nu este genul de a dezbate la nesfârşit, dacă înţelegeţi ce spun". 
 
Sondajele de opinie arată că în mai, anul viitor, această popularitate pe care o are Juppé l-ar putea ajuta să câştige cursa pentru fotoliul prezidenţial.
 
Se preconizează că Alain Juppé îl poate învinge pe fostul preşedinte Nicolas Sarkozy în primul scrutin din noiembrie. Actualul preşedinte, François Hollande, socialist, este atât de jos în sondaje încât va trebui să lupte pentru a ajunge în cel de-al doilea scrutin, lucru care i-ar lăsa teren liber lui Juppé de a concura cu liderul de extremă dreaptă Marine Le Pen, care va câştiga cel mai probabil, mai scrie FT. 
 
Aceasta este o revenire extraordinară. În 1995, Alain Juppé a devenit cel mai detestat premier din istoria modernă a Franţei, după ce reformele sale care vizau sistemul de protecţie socială au stârnit proteste de stradă în masă.
 
 
 
 
 
Zece ani mai târziu, a fost declarat „mort" din punct de vedere politic, după ce o instanţă l-a găsit vinovat de finanţarea ilegală a partidului în timpul mandatului său de şef de cabinet al lui Jacques Chirac, pe atunci preşedintele Franţei.
 
După ce a primit o condamnare cu suspendare de 14 luni la închisoare şi i s-a interzis dreptul de a mai deţine vreo funcţie publică pentru 12 luni, acesta s-a retras alături de ce-a de-a doua soţie a sa şi de fiica sa mai mai mică la Montreal pentru un an. 
 
Revenit la Bordeaux, a recâştigat încrederea alegătorilor. „Şi-a mai domolit trăsăturile dure, devenind mai uman", spune Delphine Jamet, reprezentanta unui partid local. 
 
„Încerc să fiu eu însumi, fără să joc un rol, cred că asta apreciază oamenii; această sinceritate", declara Juppé pentru FT. 
 
Cele două tururi ale alegerilor prezidenţiale din Franţa vor avea loc pe 23 aprilie şi 7 mai 2017. Alegerile parlamentare sunt programate pentru 11 şi 18 iunie 2017.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO