Business Internaţional

Irlandezii renunţă la costum pentru a îmbrăca haine de fermier

Irlandezii renunţă la costum pentru a îmbrăca haine de fermier

Autor: Livadariu Andreea

24.10.2010, 23:43 219

David Farrell, un irlandez aparţinând clasei medii, obişnuiapână în urmă cu doi ani să-şi petreacă zilele în cadruldepartamentului de servicii cu clienţi pentru cardurile de creditla Bank of America. Astăzi, el învaţă continuu secreteleagriculturii, în încercarea de a se debarasa de consecinţele celeimai grele recesiuni din istoria modernă a Irlandei. În vârstă de 40de ani, David Farrell este unul dintre numeroşii irlandezi care îşiredescoperă rădăcinile rurale, după ce în perioada de boom economicmai toţi fermierii au îmbrăcat haina dezvoltatorilor imobiliari,scrie Bloomberg.

Grupul care ţine cursurile urmate de Farrell la grădinile botanicedin Dublin a fost nevoit să refuze 250 de studenţi care doreau săstudieze agricultura pe motiv că toate locurile erau ocupate.
"Am simţit mereu că economia îşi va schimba cursul", obişnuieşte săspună Farrell. "Totul era atât de artificial umflat în aceaperioadă, încât era imposibil să mai dureze mult timp." ProdusulIntern Brut al Irlandei aproape s-a dublat în perioada 1997-2007,pentru ca de atunci să înregistreze o scădere de aproximativ 15%,economia Irlandei fiind puternic afectată de prăbuşirea pieţeiimobiliare. În prezent, obligat să gestioneze situaţia unor bănciaflate pe muchie de cuţit şi să taie masiv din cheltuielilepublice, guvernul se bazează pe exportatori de alimente precumKerry Group şi Glanbia pentru a resuscita economia.

Ochii aţintiţi asupra agriculturii
Înprezent, producţia agricolă înregistrează o pondere de aproximativ2% în economia irlandeză, spre deosebire de ponderea de 16%deţinută la sfârşitul anilor '70, iar preţurile pentru cereale auatins cel mai scăzut nivel din ultimii 20 de ani, conform unuiraport din luna iulie al Autorităţii Irlandeze pentru Dez­voltareaAgriculturii şi pentru Alimente. "Pentru că nu era atât deatractivă precum activarea în domeniul serviciilor financiare,munca la ţară a fost dată uitării până să intrăm în criză", spuneJim Power, economist-şef la compania de asigurări Friends First dinDublin.
"Aceasta este marea schimbare a noastră: adevărata valoare a unorindustrii cu potenţial real de export începe să recâştige respect",a mai spus Power.
Reorientarea către agricultură a făcut ca valoarea unor exportatoride alimente să se aprecieze. Acţiunile Kerry Group, cea mai marecompanie alimentară din Irlanda, au înregistrat o creştere de 40%în ultimii doi ani, în timp ce acţiunile Glanbia au înregistrat ocreştere de 13%.
În paralel, Bank of Ireland şi Allied Irish Banks, cele mai maribănci irlandeze, au înregistrat scăderi de 60%, respectiv 90% dincauza datoriilor acumulate şi a înjumătăţirii preţurilor pentruproprietăţi. "Agricultura este acum sângele economiei", spune TomO'Mahony, director executiv la Origin Enterprises, cel mai marefurnizor irlandez de produse şi servicii agricole.
"Agricultura a suferit de pe urma boom-ului economic, însă acum îşiva lua revanşa pentru că va câştiga statutul de motor al economiei;aici vom crea noi locuri de muncă", a mai spus O'Mahonyentuziasmat. Dezvoltarea pieţei de construcţii, care a reprezentataproximativ un sfert din economia Irlandei în anul 2006, a cooptatmare parte din forţa de muncă din agricultură.

Înapoi la munca de jos
Farrell a început să studieze horticultura în urmă cu doi ani. Tatăa cinci copii, el a lucrat timp de cinci ani la Bank of America înLeitrim, în centrul Irlandei, înainte de a renunţa la locul său demuncă pentru re­pro­fila­rea în agricultură. Şi a fost o decizieinspirată pentru că numai în luna august la fostul său loc de muncăau fost disponibilizate 66 de per­soa­ne. Numărul şomerilor aproapes-a dublat după 2007, în Irlanda nivelul şomajului ajun­gând la13,8%, nivelul cel mai ridicat, adică 18%, înregistrându-se în zonade sud a ţării.
În agricultură activează aproximativ 150.000 de persoane, cupotenţial de creştere. "Este primul an din ultimii 14-15 ani cîndexistă oameni care sună la ferme, interesaţi fiind de un loc demuncă sezonier", a zis Paul Kehoe, 34 de ani, care are în prezent ofermă cu 120 de vaci şi 200 de oi. "Altădată ar fi preferat sălucreze pe cont propriu cu utilajele personale decât să facă muncaobişnuită dintr-o fermă. Acum, aceleaşi persoane îşiper­fecţionează abilităţile pentru a lucra în ferme deoarecelocurile de muncă în construcţii s-au desfiinţat."
Înscrierea la cursurile organizate de Teagasc, autoritatea pentrudezvoltarea agriculturii şi a alimentelor, a crescut anul acesta cu45% faţă de anul 2007, la 1.128 de cursanţi. Agenţia îşi învaţăcursanţii să cultive mâncare organică pe pământurile Irlandei."Este, într-adevăr, un domeniu care a explodat", a spus Farrell."Există în prezent o revenire în forţă a producţiei de alimente.Însă cât de curând, agricultura va deveni nu numai ceva ce oameniivor să facă, ci ceva ce trebuie neapărat să facă", a mai adăugatel.

Terenurile s-au ieftinit
"Meseria de fermier şi-a recâştigat respectul", a spus economistulJim Power, preşedintele asociaţiei Love Irish Food care promoveazăpe piaţa locală produsele agricole cultivate în zona sa natală,zonă în care nu se mai desfăşoară nicio altă activitate notabilă înafara agriculturii.
Reorientarea spre agricultură a populaţiei fără loc de muncă a fostînsoţită şi de o scădere a preţului terenurilor. În anul 2006 înIrlanda preţul pe hectarul de pământ ajunsese la 58.400 de euro(81.140 de dolari), potrivit Insti­tutului Naţional pentru AnalizăRe­gio­nală şi Spaţială.
Anul trecut, preţurile la terenurile din zona Dublinului au scăzutcu mai mult de jumătate.
În plus, guvernul irlandez a declarat de curând că sumele necesarepentru a salva băncile se vor ridica la aproximativ 50 de miliardede euro, echivalentul a o treime din produsul intern brut alIrlandei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO