Business Internaţional

Irlandezii au retras din bănci 110 mld. euro, echivalentul a 60% din PIB

Autor: Catalina Apostoiu

03.02.2011, 23:40 19

Irlandezii au retras 40 de miliarde de euro din cadrulprincipalelor bănci în luna decembrie, comparativ cu 27 de miliardede euro cu o lună în urmă, conform datelor băncii centrale de laDublin. În ultimul an, retragerile din depozitele constituite încadrul creditorilor irlandezi au atins 110 miliarde de euro,echivalentul a 60% din PIB.

Accelerarea puternică a retragerilor de depozite din cadrulbăncilor irlandeze la sfârşitul anului trecut pe fondul temerilorprivitoare la turbulenţele de ordin politic sugerează că pachetulde susţinere financiară UE-FMI în valoare de 85 mld. euro destinatIrlandei nu a reuşit să refacă încrederea, scrie The Telegraph.Banii primiţi de guvernul de la Dublin au rolul de a refacesistemul bancar ce a fost grav afectat de recesiune, în condiţiileîn care printre cei mai mari clienţi ai acestora se numărădezvoltatori imobiliari ce au fost grav afectaţi de căderea pieţeiimobiliare. "Aş fi oare dispus să-mi las banii într-o instituţieunde nu ştiu cine face regulile?", declară Gary Jenkins din cadrulEvolution Securities.

Recent, agenţia americană S&P a redus ratingul suveran alIrlandei cu o treaptă la A- invocând "perspective economicefragile, perspective reduse legate de câştigurile băncilor şidificultăţi de finanţare pentru băncile locale".

Agenţia a redus şi ratingul Bank of Ireland, Allied Irish, AngloIrish şi Irish Life, punând sub semnul întrebării "atâtcapacitatea, cât şi disponibilitatea guvernului irlandez" de asusţine în continuare creditorii. Cele patru bănci "depind încontinuare în mare măsură de finanţare de la banca centrală" şi nuau reuşit să atragă fonduri de pe pieţe în pofida garanţiilor destat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO