Business Internaţional

Irlanda încearcă din răsputeri să îşi restarteze piaţa imobiliară, sectorul care a dus ţara la mila UE şi a FMI

Irlanda încearcă din răsputeri să îşi restarteze piaţa imobiliară, sectorul care a dus ţara la mila UE şi a FMI

Finanţarea iresponsabilă către dezvoltatorii imobiliari a făcut ca Irlanda să fie nevoită să apeleze la ajutorul UE şi FMI anul trecut pentru a-şi curăţa sectorul bancar

Autor: Catalina Apostoiu

12.06.2011, 23:42 310

În condiţiile în care criza datoriilor din Europa se adânceşte,Irlanda are în vedere măsuri disperate de resuscitare a ceea ce amai rămas din industria imobiliară a ţării, scrie Bloomberg.

Agenţia Naţională de Administrare a Activelor (NAMA), creatăde guvern cu 18 luni în urmă pentru achiziţionarea activelorriscante, încearcă să-i reatragă pe cumpărători în una dintrepieţele cu cele mai slabe evoluţii din regiune. NAMA ar putea vindelocuinţe cu discount dacă valoarea proprietăţii continuă să scadăîn anii de după încheierea tranzacţiei, a declarat Ray Gordon,purtător de cuvânt al agenţiei.

"Piaţa are nevoie de un impuls", a declarat Tom Dunne din cadrulDublin Institute of Technology. "NAMA ar putea conferi acestimpuls."

Criza din Irlanda, ţară care a avut nevoie de un ajutorfinanciar extern în valoare de 85 de miliarde de euro anul trecut,a fost declanşată de piaţa imobiliară.

Preţurile proprietăţilor au crescut de patru ori în decurs dezece ani până în 2007. De atunci, valorile locuinţelor au scăzut cu40%. Volumul creditelor ipotecare a scăzut cu aproximativ 95% de lavârful pieţei.

Numărulcreditelor ipotecare noi acordate în primul trimestru al anului ascăzut cu 53%, până la 3.259 faţă de perioada similară a anuluitrecut, potrivit Irish Banking Fe­deration. Preţurile locuinţelorau scăzut cu 1% în aprilie, acestea aflându-se în scădere înfiecare lună începând cu decem­brie 2007.

Potenţialii cumpărători se tem ca preţurile locuinţelor să nuajungă sub valoarea creditului ipotecar, potrivit NAMA. Agenţia aanunţat că discută cu băncile asupra modalităţilor de încurajare apotenţialilor cumpărători de birouri, malluri şi locuinţevacante.

Una din opţiuni ar fi ca NAMA să ceară cumpărătorului 80% dinpreţul de achiziţie din momentul încheierii tranzacţiei, urmând săcolecteze restul de 20% dacă valoarea de piaţă rămâne neschimbatăsau creşte cu un anumit procent. Dacă valoarea scade, cumpărătorular urma să plătească doar o parte din restul sumei, sau în unelecazuri, nimic.

Peste 300.000 de locuinţe, sau aproxi­mativ 40% din crediteleipotecare, ar putea ajunge să aibă o valoare sub cea a credituluiipotecar înainte ca piaţa proprie­tăţii să atingă minimul, adeclarat David Duffy, economist în cadrul Economic & SocialResearch Institute din Dublin.

NAMA deţine în prezent aproximativ 1,2 miliarde de euro subformă de cash şi con­tro­lează credite care aveau cândva o va­loarede 70 de miliarde de euro, pe care le-a achi­zi­ţio­nat la undiscount mediu de apro­xi­ma­tiv 58%. Condusă de Brendan McDonagh,agen­ţia a iniţiat acţiuni împotriva a 57 de debitori.

"Din punctul de vedere al agenţiei, este mai bine să se generezecash, iar locuinţele să fie ocupate decât ca acestea să rămânăgoale şi să se plătească întreţinerea", declară Karl Deeter,manager în cadrul Irish Mortgage Brokers.

Planul riscă să atragă cumpărători în proprietăţi deţinute deNAMA, ceea ce ar umfla preţurile artificial şi ar lăsa foarte multeproprietăţi în afara controlului agenţiei nevândute, arată Deeter.Agenţia a anunţat că este pregătită să lucreze cu bănci care nu autransferat active către ea.

În afara locuinţelor nefinisate şi goale, aproximativ 23% dinbirouri sunt neocupate, potrivit CB Richard Ellis Group. Douăvânzări de proprietăţi comerciale au fost făcute în primultrimestru al acestui an, comparativ cu 29 în întregul an 2010.

Deşi această situaţie este cauzată de te­me­rile investitorilorcă guvernul ar putea anula contractele care stau în calea reduceriichi­riilor, finanţarea se situează de asemenea la un nivel redus.NAMA a anunţat că ar putea veni cu acor­duri de finanţare în carecum­pă­ră­torii vin cu aproximativ 25% din pre­ţul acti­vu­lui şisem­nează un acord cu agenţia pentru plata restului pe o perioadăde cinci până la şapte ani.

"Ceea ce investitorii vor să vadă în Irlanda este o direcţie şiun leadership", declară Niall Gaffney, CEO al IPUT, unul dintre ceimai mari deţinători de birouri şi magazine din Dublin.

"Un investitor din Londra şi Statele Unite vrea să ştie că piaţaimobiliară irlandeză a atins pragul de jos, iar iniţiativa NAMA arputea contribui la stoparea declinului", crede el.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO