Business Internaţional

Iranul raportează un incident electric la complexul nuclear Natanz

Iranul raportează un incident electric la complexul...

Autor: Dorin Oancea

11.04.2021, 11:01 80

O problemă în alimentarea cu energie electrică a provocat duminică un incident la complexul nuclear subteran din Natanz, la o zi după ce Teheranul a pus în funcţiune noi centrifuge avansate de îmbogăţire a uraniului, anunţă Reuters.

"Incidentul nu a provocat victime sau contaminare", a declarat purtătorul de cuvânt al Organizaţiei pentru Energie Atomică din Iran, Behrouz Kamalvandi, adăugând că "electricitatea a fost afectată la instalaţia Natanz", care este situată în deşertul din provincia centrală Isfahan.

Natanz este elementul central al programului iranian de îmbogăţire a uraniului şi este monitorizat de inspectorii Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică.

"Cauza acestui incident este în curs de anchetă", a declarat Kamalvandi agenţiei de ştiri iraniene Fars.

În iulie anul trecut, un incendiu a izbucnit la instalaţia Natanz, guvernul spunând că este o încercare de sabotare a programului nuclear. În 2010, virusul de computer Stuxnet, despre care se crede că a fost dezvoltat de Statele Unite şi Israel, a fost folosit pentru a ataca Natanz.

Teheranul şi Washingtonul au încercat să reînvie acordul nuclear iranian din 2015 cu marile puteri, după ce fostul preşedinte american Donald Trump l-a abandonat în urmă trei ani. Trump a reimpus sancţiunile care au asupra Republicii Islamice şi a adăugat multe altele.

Ca reacţie la sancţiunile SUA, Iranul a încălcat multe restricţii impuse de acord. Cele două naţiuni au prezentat poziţii dure la discuţiile indirecte de la Viena de săptămâna trecută.

Preşedintele Hassan Rouhani a reiterat sâmbătă angajamentul Iranului faţă de neproliferarea nucleară, în timp ce supraveghea punerea în funcţiune a instalaţiilor avansate de la uzina de la Natanz, pentru a marca Ziua Naţională a Tehnologiei Nucleare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO