Business Internaţional

Iranul creşte imediat livrările de petrol, după ridicarea sancţiunilor

Iranul creşte imediat livrările de petrol, după...

Autor: Anca Dumitrescu

17.01.2016, 11:57 70

Autorităţile de la Teheran intenţionează să crească exporturile cu alte 500.000 de barili pe zi în lunile care vor urma.

Creşterea vânzărilor de petrol ale Iranului vor duce la accentuarea declinului preţurilor petrolului, pe o piaţă deja suprasaturată, consideră Robin Mills, analist la compania de consultanţă Qamar Energy din Dubai.

Cotaţiile petrolului Brent (Londra) şi petrolului WTI (New York) au coborât sub pragul psihologic de 30 de dolari pe baril, care nu a mai fost atins în ultimii peste 12 ani.

“Ministerul Petrolului a lansat astăzi planul de creştere a expoturilor de petrol cu 500.000 de barili pe zi, ordonând companiilor să crească producţia, iar terminatelor să fie pregătite”, a declarat Zamaninia agenţiei iraniene de presă.

Zamaninia a precizat că planul este valid şi va fi aplicat astfel încât impactul asupra preţurilor să fie minim.

Cumpărătorii de petrol iranian sunt liberi să achiziţioneze orice cantitate doresc, după ce Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică a constat că Iranul şi-a restrâns capacitatea de a dezvolta armament nuclear.

Iranul este pe locul patru în lume în funcţie de mărimea rezervelor de petrol şi pe primul loc în privinţa rezervelor de gaze naturale.

Statul iranian a dobândit acces imediat la conturi din străinătate în valoare de aproximativ 50 de miliarde de dolari, care erau blocate, iar guvernul le va folosi pentru reconstrucţia industriei.

Eliminarea sancţiunilor deschide totodată calea unor investitori străini precum companiile petroliere Total şi Eni.

Înainte de sancţiuni Iranul era al doilea mare producător de petrol în cadrul OPEC, dar în prezent se află pe locul al 13-lea.

Exporturile iraniene de ţiţei au scăzut în 2014 la 1,4 milioane de barili pe zi, de la 2,6 milioane de barili pe zi în 2011, înainte de intensificarea sancţiunilor occidentale, potrivit datelor publicate în iunie de Administraţia pentru Energie din SUA.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO