Business Internaţional

Irakul vinde petrol pentru prima data de la caderea lui Saddam

06.06.2003, 00:00 24

Irakul a scos la licitatie, ieri, prima cantitate de titei de la caderea regimului condus de Saddam Hussein si a indicat ca vizeaza sa incheie contracte de livrare pana la sfarsitul lunii iunie.
Revenind pe piata internationala la aproape trei luni dupa invazia americana, organizatia irakiana de marketing petrolier SOMO a oferit spre vanzare zece milioane de barili de titei stocate la terminalele de export. Petrolul va fi incarcat intre 17 si 30 iunie.
Finalizarea licitatiei deschise, prevazuta sa aiba loc saptamana viitoare, va fi urmata de semnarea unor contracte directe cu companiile petroliere pana la finalul acestei luni, a declarat directorul SOMO, Mohammed al-Jibouri.
"Licitatia este un caz exceptional. Dorim sa ne exportam petrolul in baza unor contracte la termen", a precizat Jibouri.
SOMO a solicitat depunerea de oferte, pana la 10 iunie, ora 16.00 GMT, pentru opt milioane de barili de titei provenit din Kirkuk si depozitat in portul turc Ceyhan, precum si pentru doua milioane de barili de titei Basra Light depozitat in portul irakian Mina al-Bakr.
SOMO ar prefera ca ofertele sa provina de la rafinarii, pentru a exclude interventia intermediarilor care au dominat lista vanzarilor de petrol din timpul lui Saddam Hussein, in cadrul fostului program "petrol contra hrana".
In baza acestui program, Irakul exporta peste doua milioane de barili/zi, reprezentand circa 4% din titeiul tranzactionat pe plan international.
Dupa ce au amanat de cateva ori data reluarii exporturilor, autoritatile irakiene din sectorul petrolului vizeaza, in prezent, sa ajunga rapid la un volum al exporturilor de un milion de barili pe zi.
Insa jafurile repetate si absenta securitatii la exploatarile petroliere din sudul tarii ameninta respectarea acestui obiectiv.
Licitatia organizata de SOMO schimba din nou moneda in care vor fi efectuate platile pentru titeiul irakian, in dolari, in ciuda deprecierii accentuate a monedei americane fata de euro din momentul in care Saddam Hussein a dispus ca platile sa fie efectuate in euro, la finalul anului 2000. Mediafax

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO