Business Internaţional

Irakienii nu vor mai avea bancnote Saddam

09.07.2003, 00:00 32



Administratorul civil american al Irakului, Paul Bremer, a anuntat ca un nou dinar va inlocui atat moneda cu efigia lui Saddam Hussein care circula in sudul tarii, cat si o alta moneda irakiana utilizata in zonele nordice, incepand de la 15 octombrie.



Totodata, Bremer a anuntat ca a aprobat un buget irakian pentru al doilea semestru din 2003, in valoare de 9.000 miliarde de dinari. Bugetul se bazeaza pe ipoteza incasarii unor venituri de 3,5 miliarde de dolari din vanzarile de petrol in cursul perioadei respective.



Dinarul nou va fi schimbat la paritate, cu "dinarul Saddam", care circula in prezent in cea mai mare parte a tarii.



Noua unitate monetara va inlocui atat "dinarul Saddam" - bancnota cu imaginea fostului presedinte -, care circula in cea mai mare parte a tarii, cat si asa-numitul "dinar elvetian", utilizat in zonele kurde din nord.



Bremer a afirmat ca raportul de schimb intre noul dinar si dinarul Saddam va fi de 1 la 1, iar 150 de dinari elvetieni se vor plati pentru un dinar nou.



Schimburile de monede se vor realiza incepand cu data de 15 octombrie si vor dura trei luni, pana la 15 ianuarie. Acestea se vor face in puncte autorizate, anuntate in prealabil, si vor include sucursale ale bancilor Rasheed si Rafidain. Titularii de conturi in dinari vechi nu vor fi nevoiti sa-si retraga banii pentru a-i schimba, bancile realizand transformarea valutelor in mod automat.



Reprezentantii companiei britanice De La Rue au anuntat ca impreuna cu alte firme specializate vor forma un consortiu care va tipari dinarii noi. Imediat dupa aceasta declaratie a urmat un salt de 9 procente al cursului actiunilor companiei.



Oficialii De La Rue au declarat insa ca nu vor sa faca speculatii asupra valorii contractului, care va depinde de dimensiunile emisiunii si de elementele de securitate pentru noile bancnote.



Decizia luata reprezinta rezultatul unei lungi dispute din cadrul coalitiei americane. Aceasta dorea sa gaseasca cea mai buna metoda de a promova stabilitatea monetara intr-o tara care se obisnuise un regim care alimenta inflatia prin tiparirea de bancnote fara acoperire.



Operatiunea de inlocuire a monedelor in circulatie cu una noua este similara celei derulate in Afganistan, dupa caderea regimului taliban. Si acolo, sub supravegherea Fondului Monetar International, o noua bancnota a fost creata in locul unitatii monetare existente si a bancnotelor neoficiale utilizate de autoritatile militare locale.



Dupa terminarea razboiului din Irak, in incercarea de a stopa o criza de numerar, Banca Nationala a Irakului a primit instructiuni de la administratia americana sa emita mai multi dinari irakieni. Cum bancnotele de 10.000 de dinari erau usor de falsificat, nu au fost acceptate de cea mai mare parte a populatiei. Ca urmare, irakienii au fost nevoiti sa utilizeze foarte multe bancnote de 250 de dinari, care din cauza deprecierii au ajuns sa valoreze doar cate 16 centi americani fiecare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO