Business Internaţional

Iordania se îndoieşte că Israelul poate distruge Hamas

Iordania se îndoieşte că Israelul poate distruge Hamas

Autor: Laura Buciu

18.11.2023, 14:27 55

Ministrul de externe al Iordaniei şi-a exprimat sâmbătă îndoiala că Israelul îşi poate atinge obiectivul de a distruge Hamas prin bombardamentele intense şi invazia din Fâşia Gaza, dominată de mult timp de mişcarea islamistă palestiniană, scrie Reuters.

„Israelul spune că vrea să anihileze Hamas. Sunt o mulţime de militari aici, dar nu înţeleg cum poate fi realizat acest obiectiv”, a declarat Ayman Safadi la conferinţa anuală de securitate IISS Manama Dialogue din Bahrain.

Israelul a jurat să elimine Hamas după atacurile din 7 octombrie în comunităţile israeliene. Israelul a bombardat o mare parte din oraşul Gaza, în timp ce a supus nordul enclavei şi a trecut la intensificarea atacurilor împotriva Hamas în sud. Majoritatea morţilor de ambele părţi - 1.200 de israelieni în atacul Hamas şi peste 12.000 în Gaza - au fost civili.

La conferinţă, Arabia Saudită, o putere regională, a cerut o încetare imediată a focului între Israel şi Hamas. „Vedem cum mor civili în fiecare zi. Şi trebuie să punem capăt acestei situaţii astăzi, nu mâine”, a declarat ministrul saudit de externe, prinţul Faisal bin Farhan.

Israelul a exclus orice încetare a focului înainte ca cei 240 de ostatici luaţi de Hamas la 7 octombrie să fie eliberaţi. Hamas a promis o luptă lungă şi susţinută împotriva Israelului.

Brett McGurk, consilierul principal al preşedintelui american Joe Biden pentru Orientul Mijlociu, a declarat la conferinţa de la Manama că eliberarea ostaticilor deţinuţi de Hamas va duce la o creştere a livrărilor de ajutor umanitar şi la o pauză semnificativă în luptele din Gaza.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO