Business Internaţional

Ionuţ Paulenco, analistul de piaţă pentru România al eToro: Inflaţia din SUA ameninţă recuperarea post pandemie pe pieţele emergente

Ionuţ Paulenco, analistul de piaţă pentru România al...

Autor: Mediafax

17.05.2021, 16:14 177

Pieţele emergente se lovesc de un nou obstacol în calea lor spre recuperarea economică post-pandemică - inflaţia ridicată din SUA creşte aşteptările ca ratele dobânzilor să se mărească în acest an, scrie Ionuţ Paulenco, analistul de piaţă pentru România al platformei de investiţii eToro.

Asta ar însemna, de asemenea, un dolar mai puternic, care poate aspira capitalul din economiile emergente precum cea a României, sufocând creşterea. Dobânzile mai mari ar fi, de asemenea, o problemă majoră pentru multe guverne, într-un moment în care, din cauza pandemiei, majoritatea ţărilor stau pe un munte de datorii.

Deficitul bugetar al României este prognozat la 8,23% din PIB pentru 2021 (raportat la standardele europene). Anul trecut, deficitul a fost de peste 9%. În timpul pandemiei, datoria publică a României a crescut la 47,3% ca proporţie din PIB, o creştere de 12 puncte. Dacă o parte mai mare din buget este utilizată pentru achitarea datoriilor, vor fi disponibili mai puţini bani pentru dezvoltare, cum ar fi construirea de noi drumuri, spitale etc. În timp ce raportul datorie/PIB al României este printre cele mai scăzute din Europa, economiile mai mature ale continentului nu sunt incomodate de lipsa unei infrastructuri bune.

Creşterea inflaţiei ar putea grăbi o corecţie a pieţei despre care se vorbeşte de luni de zile. Datele din aprilie despre preţurile de consum din SUA, publicate săptămâna trecută, au arătat cea mai mare creştere a inflaţiei din ultimii 13 ani, preţurile crescând cu 4,2% faţă de anul trecut. Preţurile au crescut cu 0,8% doar în aprilie, comparativ cu luna martie.

Ştirile despre inflaţie au afectat în special acţiunile de creştere (growth stocks), companiile cu creştere rapidă din sectorul tehnologiei primind o lovitură dură. Astfel de firme sunt dezavantajate atunci când ratele dobânzilor cresc, deoarece trebuie să împrumute mult pentru a-şi extinde afacerea - iar dobânzile mai mari se traduc fie într-o creştere mai lentă, fie în profituri mai mici pe măsură ce costurile împrumuturilor cresc.

Indicele NASDAQ 100 a avut o săptămână proastă, scăzând cu 2,4%. Unele dintre acţiunile care s-au confruntat cu o perioadă dificilă sunt cele ale Tesla, care au scăzut cu 12,3%, în timp ce Wix, populara platformă pentru crearea de site-uri, a scăzut cu 23%.

Rezerva Federală, care stabileşte ratele dobânzii cheie în SUA, încearcă de luni de zile să asigure pieţele că nu va creşte ratele dobânzii până când economia nu va reveni la nivelurile de dinaintea pandemiei. La începutul acestei luni se părea că acest lucru va dura cel puţin până la sfârşitul anului, deoarece datele din luna aprilie privind locurile de muncă arătau o creştere mai lentă a acestora decât se aştepta. Acest lucru a liniştit pieţele iniţial, dar acum investitorii se tem că, dacă inflaţia creşte accelerat, Fed ar putea fi forţată să acţioneze totuşi pentru a preveni o supraîncălzire a economiei, încheie analistul.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO