Business Internaţional

Iohannis a retrimis Parlamentului legea privind impozitul specific în turism

Iohannis a retrimis Parlamentului legea privind impozitul...

Autor: Ana Maria Lazăr

20.07.2016, 16:54 141

Preşedintele Klaus Iohannis a cerut miercuri Parlamentului reexaminarea legii privind impozitul specific pentru persoanele juridice care care desfăşoară activităţi în domeniul turistic, hotelier, restaurante, baruri şi alimentaţie publică.

Preşedintele consideră că se impune reexaminatea actului normativ pentru că nu realizează pe deplin scopul preconizat de legiuitor, adică necesitatea creşterii încasărilor la bugetul de stat şi promovarea unei etici în afaceri, în special având în vedere importanţa domeniului turismului şi alimentaţiei publice.

Totodată, Iohannis afirmă că avantajul celor care vor plăti mai puţin poate fi interpretat ca reprezentând un ajutor de stat şi cere Parlamentului consultarea Comisiei Europene.

"Alocarea impozitului stabilit conform noilor reglementări va fi mai mare decât cea plătită conform prevederilor Codului Fiscal pentru anumiţi agenţi economici, în timp ce alţi agenţi economici vor plăti mai puţin decât în prezent pentru aceeaşi activitate desfăşurată, ignorându-se capacitatea de plată a contribuabilului la sfârşitul exerciţiului financiar", subliniază şeful statului în cererea de reexaminare.

Astfel, Klaus Iohannis arată că firmele care vor plăti un impozit mai mare îşi vor creşte gradul de îndatorare şi îşi vor reduce investiţiile, vor comite evaziune fiscală şi chiar îşi vor închide activităţile. De asemenea, şeful statului consideră că firmele care vor plăti un impozit mai mic decât în prezent vor beneficia de un avantaj selectiv în raport cu ceilalţi.

Camera Deputaţilor a adoptat, la sfârşitul lunii iunie, o iniţiativă legislativă care reglementează impozitul specific, prin derogare de la Codul Fiscal, pentru firmele care desfăşoară activităţi în domeniul hotelier, restaurante, baruri şi care oferă facilităţi de cazare pentru vacanţe.

Iniţiativa legislativă adoptată de Camera Deputaţilor, for decizional, reglementează asigurarea cadrului legal privind stabilirea unei noi modalităţi de impozitare aplicată contribuabililor din sectorul turistic, hotelier, restaurante şi alimentaţie publică, în scopul stimulării investiţiilorşi eliminării concurenţei neloiale, potrivit raportului suplimentar întocmit de Comisia pentru politică economică, reformă şi privatizare.

Potrivit raportului citat, sunt obligate la plata impozitului specific unor activităţi, persoanele juridice române care la data de 31 decembrie a anului precedent au îndeplinit, cumulativ, următoarele condiţii: aveau înscrisă în actele constitutive, potrivit legii, ca activitate principală sau secundară, una dintre activităţile corespunzătoare codurilor CAEN amintite şi nu se află în lichidare.

Proiectul aparţine PSD, care l-a susţinut intens, în timp ce ministrul de Finanţe, Anca Dragu, l-a criticat. "Noi am arătat că în conformitate cu propunerea acestui nou impozit specific pe turism, marii operatori, cei care se apropie de 4-5 milioane de euro pe an ca venituri, ar plăti impozite mult diminuate, până la o treime, în timp ce micii operatori, cei pentru care practic am dori o simplificare şi sprijin, ar urma să plătească impozite sporite", a declarat ministrul Finanţelor Publice, Anca Dragu, în luna februarie, după o întâlnire cu senatorii PSD. Liviu Dragnea îi ceruse Ancăi Dragu să argumenteze "în mod serios de ce Ministerul de Finanţe nu susţine acest proiect de lege privind impozitul specific în turism şi alimentaţie publică, când toată lumea spune că e bun".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO