Business Internaţional

Investitorii straini se bat pentru banii care se invart in fotbalul englez

03.09.2008, 17:45 24

Un grup de investitori arabi a cumparat clubul britanic de fotbal Manchester City, detinut de fostul premier thailandez Thaksin Shinawatra, tranzactie ce pune in evidenta interesul global al oamenilor de afaceri vizavi de cea mai bogata liga de fotbal din lume, scrie presa din Regat.
Fostul premier thailandez a cumparat Manchester City, pentru 82 mil. lire sterline (101 mil. euro), in iunie anul trecut, pe fondul unui val de achizitii ale unor cluburi britanice de catre investitori straini.
In acest moment, nu mai putin de noua dintre cele douazeci de cluburi din primul esalon englez sunt detinute de investitori straini. Iar interesul acestora pentru prima liga engleza poate fi explicat prin veniturile uriase generate de aceasta competitie - peste 1,5 mld. lire sterline (2,3 mld. euro) in sezonul 2006-2007.
Tranzactia, ale carei detalii financiare nu au fost facute publice, evalueaza Manchester City la 200 mil. lire sterline (246 mil. euro), potrivit unei surse apropiate clubului citata de Financial Times.
Miliardarul rus Roman Abramovici, care a investit peste 1 mld. euro de la preluarea, in 2003, a clubului londonez Chelsea, este cel care a deschis drumul investitorilor straini din fotbalul britanic. Manchester United - care ocupa pozitia a doua in ierarhia celor mai bogate cluburi la nivel mondial - este detinut de miliardarul american Malcom Glazer, in timp ce George Gillet si Tom Hicks sunt proprietarii clubului Liverpool.
Cea mai importanta categorie de venituri inregistrate de cluburile engleze este reprezentata de drepturile de difuzare a meciurilor de fotbal, intelegerile incheiate pentru urmatoarele trei sezoane cu BSkyB, Setanta Sport, dar si cu o serie de televiziuni straine urmand sa aduca in conturile cluburilor din Premier League 2,7 miliarde de lire sterline (3,3 mld. euro).
Chiar daca prima pozitie a clasamentului celor mai bogate cluburi din lume, realizat de firma de cercetare Deloitte, este ocupat de un club non-britanic - Real Madrid - echipele englezesti domina topul celor mai bogate 20 de echipe, unde pot fi numarate nu mai putin de sase cluburi din Marea Britanie.
Desi nu mai figureaza in clasamentul pe 2008, Manchester City - care in editia precedenta a ocupat pozitia a 17-a - are sanse mari sa revina in top anul viitor, potrivit analistilor Deloitte.
Ultimul titlu de campioana castigat de City dateaza din sezonul 1967-1968, iar ultimul trofeu din palmaresul echipei este Cupa Ligii, castigata in 1976. Lipsa succesului in ultima perioada i-a nemultumit pe sustinatorii clubului, care spera intr-o revenire a echipei odata cu investitia arabilor.
Prin contrast cu performantele echipei nationale, cluburile engleze de fotbal au obtinut succese notabile in ultimele sezoane. Trei dintre semifinalistele de anul trecut ale Ligii Campionilor, de exemplu, au provenit din Premier League.
In ultimii ani, a fost vehiculata o intreaga serie de tranzactii in care erau implicate cluburi britanice si investitori arabi. Preluarea Manchester City este insa prima tranzactie de acest fel realizata, ceea ce ar putea crea un precedent.
Preluarea a fost instrumentata de firma de consultanta financiara PCP Capital Partners, care a negociat pana acum mai multe afaceri incheiate de investitorii din Orientul Mijlociu.
In acelasi timp, compania lucreaza pentru familia regala din Dubai in cadrul unei tranzactii care ar putea aduce acesteia controlul asupra clubului de fotbal Liverpool. Totenham si Everton, cluburi care incearca sa gaseasca finantare pentru construirea unor noi stadioane, ar putea fi de asemenea tinte ale investitorilor arabi.
In sezonul trecut, Premier League a inregistrat un nou record financiar, salariile acordate jucatorilor ajungand la cel mai ridicat nivel in raport cu veniturile totale ale cluburilor. Cautand sa-si asigure succesul pe plan fotbalistic, cluburile engleze au investit mai mult in jucatori, in dauna propriilor profituri. Salariile platite de cluburi au urcat anul trecut la 969 mil. lire sterline, anul acesta urmand ca salariile sa depaseasca pragul de 1 mld. lire sterline.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO