Business Internaţional

Investitorii şi-au pierdut încrederea în moneda euro

Investitorii şi-au pierdut încrederea în moneda euro

Autor: Andrei Chirileasa

15.05.2012, 00:04 753

Cursul euro/dolar s-a apropiat ieri de minimul ultimului an, moneda europeană fiind cotată oficial la 1,2863 dolari, conform Băncii Centrale Europene (BCE). Pe piaţa valutară interbancară (Forex), cursul euro/dolar a scăzut şi până la un minim de 1,2630, fiind foarte aproape de minimul ultimelor 52 de săptămâni.

Evoluţia cursului euro arată că investitorii şi-au pierdut din nou încrederea în moneda europeană, în contextul în care viitorul zonei euro devine tot mai incert din cauza problemelor Greciei.

De la începutul lunii dolarul a câştigat 2,7% în faţa euro, iar analiştii se aşteaptă ca evoluţia să continue.

"Rally-ul pare puternic şi sus­tenabil, dar este construit în mare parte pe faptul că dolarul arată mai puţin urât decât alte monede decât pe evoluţiile pozitive ale economiei SUA", au explicat analiştii băncii franceze Crédit Agricole.

"Sentimentul (faţă de euro - n. red.) va fi negativ până când vom avea un progres în privinţa alegerilor din Grecia sau altfel de paşi politici între Uniunea Europeană şi Grecia", au explicat şi analiştii băncii americane Wells Fargo, citaţi de Bloom­berg.

În ultimele şase luni moneda euro a pierdut 4,1% faţă de un coş de monede, având cea mai mare scădere dintre cele mai puternice 10 monede din lume, mai spune Bloomberg.

Scăderea euro faţă de dolar, care se suprapune peste deprecierea leului faţă de euro, urcă puternic cursul leu/dolar, fapt care avantajează firmele care exportă în SUA, dar loveşte în cei cu credite în dolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO