Business Internaţional

Investitorii se pregătesc pentru o victorie a Democraţilor: Acţiunile americane sunt în creştere, iar dolarul în scădere

Investitorii se pregătesc pentru o victorie a...

Autor: Eduard Ivanovici

03.11.2020, 19:15 1131

Pieţele americane înregistrează creşteri semnificative în ziua alegerilor prezidenţiale, pe măsură ce ultimele sondaje îl găsesc pe Joe Biden în faţa actualului preşedinte Donald Trump, anunţă Financial Times.

„Piaţa de capital anticipează o victorie a lui Biden. Un rezultat clar al alegerilor va elimina un risc major cu care se confruntă pieţele din Statele Unite şi va contura mai clar imaginea unui potenţial pachet de stimulare a economiei”, spune Hong Li, şefa diviziei pentru piaţa americană de capital din cadrul băncii Citigroup.

Indicele Dow Jones s-a majorat astăzi cu 2,4%, S&P 500 a crescut cu 2,26%, în timp ce Nasdaq şi GlobalDow au raportat creşteri de 2,11% şi, respectiv, 3,92%. În Marea Britanie, FTSE 100 a crescut cu 2,3%, Nikkei 225 – indicele bursei japoneze – a raportat o creştere de 1,4%, iar indicele francez CAC 40 s-a majorat cu 2,44%.

Între timp, dolarul a scăzut până la această oră cu 0,74% faţă de euro, cu 1,18% faţă de lira sterlină şi cu 0,2% raportat la yenul japonez, conform Reuters.

Investitorii se confruntă cu „un grad ridicat de teamă” în ceea ce priveşte posibilitatea unor alegeri contestate, spune Paul Leech, co-head of global equities în cadrul băncii engleze Barclays.

Actualul lider de la Casa Albă a criticat vehement voturile prin corespondenţă. Preşedintele a ridicat problema fraudelor încă din luna august, indicând faptul că va contesta alegerile în cazul în care Joe Biden este anunţat câştigător.

Firma de cercetare CFRA Research spune că, în condiţiile în care indicele S&P 500 a scăzut cu 0,04% între 31 iulie şi 31 octombrie, Joe Biden va câştiga „la milimetru” alegerile prezidenţiale din SUA. De la cel de-al Doilea Război Mondial, preşedintele în exerciţiu a pierdut alegerile în 88% din cazuri când S&P 500 a scăzut în cele trei luni de dinaintea alegerilor.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO