Business Internaţional

Investitorii se asteapta ca BCE si Fed sa continue cresterea dobanzilor

04.07.2006, 18:28 18

Banca Centrala Europeana (BCE) ar putea semnala o noua apreciere a ratei dobanzii de politica monetara la sfarsitul lunii august, dupa ce la intalnirea din aceasta saptamana nu va efectua modificari asupra costurilor la imprumut, informeaza Bloomberg.
Conform unui sondaj efectuat in randul economistilor europeni, este de asteptat ca factorii decizionali ai BCE sa mentina rata dobanzii de referinta la nivelul de 2,75% si dupa sedinta programata pe 6 iulie. Media previziunilor economistilor care au participat la acest sondaj indica faptul ca piata se asteapta ca Banca Centrala Europeana sa majoreze rata dobanzii de politica monetara pana la nivelul de 3% in cadrul sedintei din 31 august.
Investitorii au inceput sa dea semne din ce in ce mai clare ca se asteapta la o inasprire a politicii monetare a bancii centrale, dupa ce sase membri ai consiliului BCE au atras in mod oficial atentia asupra ritmului nesustenabil de crestere economica si asupra preturilor record la petrol care alimenteaza presiunile inflationiste.
"Date fiind valorile cifrelor pe care le avem, riscul unei miscari (a unei aprecieri a ratei dobanzii de baza din partea BCE - n.r.) incepand chiar cu 3 august a crescut considerabil", este de parere Guillaume Menuet, senior economist la agentia de rating Moody's.
"Parerea mea este ca vor astepta totusi pana pe 31 august. Ritmul de recuperare a mediului economic european in fata presiunilor inflationiste este unul bun, dar nu prea rapid", a adaugat Menuet.
Banca Centrala Europeana a majorat rata dobanzii de politica monetara cu 0,25% trimestrial incepand cu luna decembrie.
"Nu as scoate din discutie o apreciere mai mare decat un sfert de punct procentual, nici o accelerare a ritmului de scumpire a costurilor la imprumut", a declarat Nicholas Garganas, membru al consiliului de politica monetara al BCE. La aceeasi data, Yves Mersch, alt membru al consiliului, sublinia ca Banca Centrala Europeana nu va ezita sa ia masuri in cazul in care situatia o va cere, mai ales pentru ca rata actuala a dobanzii de politica monetara este la un nivel istoric destul de scazut.
Conform unui raport al biroului de statistica al Uniunii Europene, inflatia in zona euro a fost de 2,5% in luna iunie, cu 0,5% peste nivelul de doua procente propus de BCE ca limita a sigurantei.
In Statele Unite ale Americii insa, banca centrala americana (Fed) a dat semnale clare de continuare a majorarii costurilor la imprumut, analistii de pe piata locala vorbind chiar de atingerea pragului de 6% pana la sfarsitul acestui an.
Economistii de la Barclays Capital se asteapta ca Fed sa aprecieze rata dobanzii de politica monetara pana la nivelul de 6 procente pana la sfarsitul acestui an, in timp ce previziunile facute de JPMorgan Chase si de Credit Suisse Group indica acelasi nivel de sase procente atins la inceputul lui 2007. Saptamana trecuta Fed a efectuat cea de-a 17-a apreciere consecutiva a costurilor la imprumut, urcand dobanda de referinta la 5,25%.
"Un prag de sase procente ne-ar determina sa renuntam la o mare parte a investitiilor pe piata de capital, la acest moment aproximativ jumatate din totalul capitalului de care avem grija", a declarat Peter Wall, directorul departamentului de strategie investitionala la JPMorgan Private Client Services, New York. Dupa parerea lui, o dobanda de 6% ar creste sensibil riscul unei recesiuni in 2007.
Pesimismul de pe piata bursiera americana a atins cote record din 2002, cand preturile actiunilor atinsesera recorduri negative de cinci ani, conform unui sondaj de opinie efectuat de Investors Intelligence. Procentajul previziunilor negative asupra cotatiilor a urcat pana la 36,3 procente, cu 0,7% mai mult decat saptamana trecuta.
Declaratiile oficialilor Fed, subliniind efectele pozitive ale politicii monetare de pana acum, au dus la schimbarea previziunilor pietei fata de noi aprecieri ale ratei dobanzii de politica monetara. Conform cifrelor de pe bursele futures americane, investitorii se asteapta in proportie de 60% ca Fed sa aprecieze dobanda de baza pana la 5,5% luna viitoare, fata de 83 de procente inaintea majorarii de saptamana trecuta.


Politica monetara a BCE si a Fed

Oficialii BCE au impus ca plafon de siguranta pentru rata inflatiei in zona euro nivelul de 2%.
In luna iunie rata inflatiei in zona de moneda unica a fost de 2,5%, incurajand membrii BCE sa anunte noi aprecieri ale costurilor de imprumut.
Rata dobanzii de politica monetara practicata de BCE este de 2,75%.
Saptamana trecuta Fed a apreciat rata de baza a dobanzii pentru a 17-a oara consecutiv cu un sfert de punct procentual, pana la 5,25%.
Oficialii americani considera ca efectul pe care l-au avut preturile record la petrol inca nu au disparut.
Investitorii din SUA considera ca atingerea nivelului de 6% pentru dobanda de politica monetara ar alimenta riscurile unei recesiuni economice in 2007.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO