Business Internaţional

Investitorii fug din Shanghai din cauza costurilor ridicate

08.09.2003, 00:00 11



Shanghai-ul, cel mai bogat oras din China, isi pierde atractivitatea in fata investitorilor straini, din cauza costurilor ridicate de productie, tendinta fiind reflectata de decizia mai multor companii internationale de a-si transfera activitatea in zone mai ieftine.



De exemplu, grupul anglo-olandez de bunuri de consum Unilever a mutat cea mai mare parte a liniilor sale de productie din Shanghai in localitatea Hefei, in provincia Anhui.



"Dupa ce am transferat trei din patru fabrici in Anhui, costurile de productie, inclusiv cele de personal, s-au redus semnificativ", a declarat Wu Liang, purtatorul de cuvant al Unilever.



Presa locala a citat mai multi directori care au apreciat ca o astfel de strategie va injumatati cheltuielile operationale.



La randul sau, compania Volkswagen se orienteaza catre oportunitatile oferite de orasele vecine, in timp ce concurentul General Motors isi transfera productia modelelor populare Sedan Sail in provincia estica Shandong.



Cea mai bogata metropola din China prezinta avantajele infrastructurii solide si a politicii administrative favorabile fata de investitori. Insa analistii considera ca tendinta companiilor de a se retrage in regiuni mai ieftine va continua.



"In ultimii ani, diferenta dintre costurile de productie inregistrate in Shanghai si, respectiv, in orasele vecine, s-a marit. Pe masura ce companiile analizeaza situatia veniturilor obtinute prin investitii, isi indreapta atentia catre orasele mai mici, pentru a reduce cheltuielile operationale", a aratat Zhao Xijun, economist la Universitatea de stat.



Economia chineza, care a inregistrat in ultimii zece ani cresteri record de peste zece procente, depinde foarte mult de investitiile straine. Prosperitatea din regiune creste sustinut, iar autoritatile au inceput sa inlature toate obstacolele care ar putea descuraja proiectele firmelor straine.



In cursul saptamanii trecute, municipalitatea din Shanghai a adoptat o serie de masuri menite sa atraga capitalul extern, precum relaxarea exigentelor impuse pentru acordarea vizelor sau facilitarea schimburilor valuare pentru firmele internationale.



Statisticile arata ca intrarile de capital strain inregistrate in Shanghai si-au incetinit ritmul de crestere, in luna august, majorandu-se cu 11,4% fata de perioada similara din 2002. Prin comparatie, saltul din iulie a fost de 33,8%.



Nivelul investitiilor din localitatea vecina Suzhou, una dintre destinatiile preferate de producatorii din Taiwan, se apropie din ce in ce mai mult de cele inregistrate in Shanghai.



In prima jumatate a anului, Suzhou a atras 5,77 miliarde de dolari, cifra care reprezinta o crestere de la an la an de 70,8%. Prin comparatie, investitiile din Shanghai au totalizat 6,07 miliarde de dolari (+40,1%).



Un alt factor care descurajeaza investitorii este posibilitatea aprecierii monedei nationale chineze, care va avea ca efect o noua crestere a costurilor.



"Aprecierea yuanului va avea un impact negativ asupra activitatii de export, dar si asupra investitiilor straine, pentru ca va determina cresterea cheltuielilor si va spori riscurile", a subliniat Zhao.



Potrivit unui clasament intocmit de firma Mercer Human Resources Consulting din Geneva, Shanghai-ul ocupa locul 11 in randul celor mai scumpe orase din lume.



Datele oficiale arata ca salariul mediu lunar din acest oras a crescut cu 10,8%, in prima jumatate a anului. In luna iulie, preturile de pe piata imobiliara au inregistrat cel mai mare salt din ultimii opt ani, pana la un maxim istoric.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO