Business Internaţional

Investitorii au retras 30 mld. dolari de pe pietele emergente

12.09.2008, 22:15 16

Retragerile de numerar din fondurile de investitii aflate in interiorul tarilor cu economii emergente au atins, in utimele trei luni, nivelul record de 29,5 mld. dolari (20,8 mld. euro), scrie Financial Times. Saptamana trecuta retragerile de numerar si-au intensificat insa ritmul.
Investitorii s-au grabit sa-si retraga banii, pe fondul temerilor referitoare la incetinirea cresterii economiei globale si al amplificarii speculatiilor privind starea sistemului bancar american. Miscarea pune si mai multa presiune asupra economiilor emergente, afectate deja de scaderea preturilor materiilor prime, de presiunile inflationiste si de ingrijorarile geopolitice.
Investitorii au retras luni 1 mld. dolari din fondurile de investitii, unul dintre cele mai mari niveluri inregistrate din 1995 incoace, potrivit EPFR Global. Saptamana trecuta retragerile s-au situat la nivelul de 1,6 mld. dolari.
"In ultimele luni, investitorii au devenit extrem de sensibili la perspectiva incetinirii cresterii economice", a declarat Nick Chamie, director de cercetare in cadrul RBC Capital Markets.
Indicele MSCI al pietelor emergente a coborat cu 1,27%, pana la 857,44 puncte in ultima sedinta de tranzactionare, inregistrand astfel cel mai coborat nivel din martie 2007 incoace. In ultima saptamana indicele MSCI a pierdut 4,8% din valoare, iar in ultimele trei luni 22%.
Cea mai afectata piata bursiera emergenta a fost Ucraina, care a pierdut 58,8% in acest an, in timp ce China a pierdut 57%, iar Ungaria 49%. Piata bursiera ruseasca se afla sub o presiune crescanda, indicele RTS pierzand 4,4% in sedinta de tranzactionare de joi si 46% din mai pana acum.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO