Business Internaţional

Investitorii au reactionat la posibilitatea majorarii dobanzilor in SUA

12.05.2004, 00:00 18

Pietele de capital din intreaga lume au inregistrat scaderi semnificative, posibilitatea majorari ratelor de dobanda din Statele Unite, cresterile pretului petrolului si razboiul din Irak slabind increderea invetitorilor, scrie The New York Times.
Indicii principali   care urmaresc companiile listate la bursele din Statele Unite  au pierdut pste 1%, indicele Dow Jones scazand sub 10.000 puncte pentru prima data de la mijlocul lunii decembrie a anului trecut. De la inceputul anului, Dow Jones a pierdut 4,4%, in timp ce indicele compozit Nasdaq a inregistrat o scadere de 5.4%.
Declinul pietelor asiatice a fost si mai profund. Indicele principal al bursei din Japonia a pierdut 5%, in timp ce piata din Coreea de Sud a inregistrat  o scadere de 5,7%. Cele mai importante piete de capital din Europa au suferit pierderi mai mari de 2%.
In ciuda unui raport neasteptat de bun privind situatia de pe piata de munca    din Statele Unite, investitorii se concentreaza mai mult asupra efectelui majorarii ratelor de dobanda decat asupra cresterii economice. Chiar daca raportul respectiv prezenta crearea a 288.000 noi locuri de munca in aprilie, investitorii nu stiu cat de mult cresterea ratelor de dobanda va incetini cresterea economica si profiturile corporatiilor.
In acelasi timp, este o mare agitatie intre jucatorii institutionali, precum  firmele mari de pe Wall Street care incearca sa-si reduca pozitiile pe care le-au luat cand a fost clar ca Rezerva Federala va pastra ratele dobanzilor neschimbate.
Aceste pozitii riscante includ intrari pe pietele emergente, care au inregistrat scaderi importante ieri, si pe pietele de obligatiuni unde vanzarile masive de luna trecuta au determinat majorarea cu aproape un punct procentual a dobanzii la notele de trezorerie emise pe o perioada de 10 ani.
Posibilitatea majorarii ratelor de dobanda a speriat investitorii, deoarece o astfel de masura ar determina cresterea costurilor pentru companii, facand totodata preturile actiunilor sa para mai scumpe comparativ cu profiturile societatilor respective.
Rod Smith, strateg - sef la Wachovia Securities a spus ca hedgerii "isi schimba pozitiile cu care se obisnuisera de ceva timp      si de aceea au loc miscarile actuale" pe pietele de actiuni si obligatiuni.
Posibilitatea majorarii ratelor de dobanda din Statele Unite a ajutat moneda americana care a crescut cu 0,2% fata de euro si cu 1,4% fata de yen.
Pretul contractelor futures cu petrol a inregistrat o noua scdere ieri, dupa ce Arabia Saudita, cel mai mare producator de petrol din lume, a cerut OPEC sa mareasca cotele de productie pentru a proteja economia mondiala.
Pretul petrolului a scazut sub 39$/baril dupa ce Ali al- Naimi, ministrul petrolului din Arabia Saudita, a declarat ca OPEC ar trebui sa creasca productia cu cel putin 1,5 mil. barili/zi peste cele 23,5 mil. barili/zi care sunt produse in prezent. O serie de state, printre care Kuweit, Emiratele Arabe Unite , Iran si Libia au spus ca vor sustine ideea cresterii productiei la reuniunea OPEC de la inceputul lunii iunie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO