Business Internaţional

Investitorii americani si englezi l-au debarcat pe seful Bursei germane

11.05.2005, 19:29 17

Werner Seifert, directorul general al Deutsche Boerse, a fost demis dupa ce actionarii care s-au opus ambitiilor lui de a prelua London Stock Exchange (LSE) au facut presiuni pentru inlaturarea lui de la conducerea bursei germane, informeaza The Guardian.

Intr-o sedinta a consiliului de administratie, fara precedent in istoria corporativa a Germaniei, s-a hotarat ca Seifert sa paraseasca societatea, cu efectul imediat de a fi urmat spre sfarsitul acestui an de presedintele Rolf Breuer - unul dintre cei mai cunoscuti oameni de afaceri din Germania.

Alti trei membri ai consiliului de conducere, care nu au fost inca nominalizati, vor plati cu pierderea functiei pretul pentru a doua incercare a lui Seifert de a prelua bursa londoneza.

Oficialii companiei, au refuzat sa dezvaluie detalii referitoare la sumele compensatorii pe care le va primi Seifert, care a fost retribuit anul trecut cu aproximativ 2,3 milioane de euro.

El a cautat sa isi conserve pozitia amenintata din momentul in care a fost obligat sa renunte la ultima sa tentativa de achizitie a LSE, incercand sa faca pe plac investitorilor.

Abandonarea ofertei de 2,35 miliarde de euro pentru LSE, inaintata in luna martie, nu a fost de ajuns pentru a potoli criticii, reprezentati in principal de britanici si fonduri de investitii din SUA care doreau sa primeasca dividende in locul unei investitii intr-o achizitie.

Opozantii proiectului de preluare a LSE - in frunte cu fondul de investitii TCI din Londra - au inaintat o rezolutie pentru indepartarea lui Breuer. Prezenta lor in registrul actionarilor bursei germane ilustreaza o schimbare majora in peisajul conducerii corporatiste din Germania. Daca la listarea initiala a actiunilor bursei, din 2000, titlurile erau detinute integral de germani si anul trecut acest procentaj a scazut la 35%, in momentul de fata germanii nu mai detin decat o pondere de 7%.

Problemele par a fi fost accentuate dupa ce Deka Bank, unul dintre putinii investitori germani ramasi, a anuntat ca se va abtine la votul in legatura cu motiunea de demitere a lui Breuer. Actionarii vor vota aceasta propunere la 25 mai, cu ocazia Adunarii Generale a Actionarilor Deutsche Boerse.

Investitorii britanici si americani, care detineau in decembrie 50% din actiunile Deutsche Boerse, controleaza acum peste trei sferturi din titlurile companiei. Ei sunt vazuti drept principalii responsabili cu demiterea lui Seifert, care a transformat substantial bursa in ultimii zece ani, perioada in care s-a aflat la carma institutiei financiare.

In general, schimbarile in strategia sau conducerea companiilor germane sunt luate de asa-numitul "club al investitorilor institutionali", format de cele mai multe ori din banci importante si firme de asigurari, societati care detin actiuni una in cealalta si controleaza din umbra destinele corporatiilor unde au participatii.

Totusi, o asemenea revolta a proprietarilor ca aceasta de la inceputul saptamanii in curs vine ca o exceptie a stilului de guvernare a companiilor germane, unde actionarii iau mai mult decizii de rutina.

TCI, care detine un pachet de 8% si care a condus actiunea impotriva lui Seifert si Breuer, a transmis prin intermediul unui comunicat ca intentioneaza sa poarte "o discutie serioasa cu consiliul director referitoare la numirea unui nou director general, a unui nou presedinte si a altor membri in consiliul director".

Deutsche Boerse administreaza Frankfurt Stock Exchange si are cea mai mare valoare de piata dintre operatorii bursieri europeni. marius.anton@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO