Business Internaţional

Investitorii americani isi pierd increderea in afacerile noi

29.01.2003, 00:00 18

Colapsul continuu al industriei americane de venture capital (capital care finanteaza situatii care implica un grad inalt de risc, cum sunt firmele noi sau firmele carora li se refuza o modalitate conventionala de finantare) a ajuns din nou in atentia publica ieri, cand datele publicate au relevat accentuarea declinului in 2002, industria fiind in scadere cu 48% fata de 2001 si cu 80% fata de nivelul record atins in 2000.
Lipsa interesului pentru acest tip de investitii, mai ales in cazul finantarii afacerilor noi, accentuata de reducerea activitatilor de cercetare si dezvoltare de catre marile companii de tehnologie a informatiilor au generat temeri referitoare la incetinirea ratei de inovare din industria americana. La randul sau, aceasta ar putea influenta negativ ameliorarea productivitatii care a contribuit la pastrarea ratei dobanzii de referinta la minime istorice.
Pe piata americana de venture capital s-au investit anul trecut doar 21 miliarde doalri, fata de 41 miliarde invetsite in 2001si 106 miliarde dolari in 2000, conform unui studiu al National Venture Capital Association (NVCA). Investitorii si-au pierdut apetitul pentru finantarea afacerilor noi in contetul actual al climatului de afaceri, care nu ofera castiguri immediate prin oferte initiale publice de vanzare sau prin operatiuni de fuziuni si achizitii.
Suma investita in ultimul trimestru din 2002 a scazut fata de aceeasi perioada din 2001 cu 49%, la doar 4,15 miliarde dolari, in al unsprezecelea trimestru consecutiv de declin, dupa cum arata un studiu realizat de PricewaterhouseCoopers, impreuna cu Thomson Venture Economics si NVCA.
Doar 3.011 companii au fost finantate in acest mod anul trecut, cel mai mic numar din 1996 incoace, alarmant fiind faptul ca s-au redus continuu investitiile in companii aflate in primele stadii de dezvoltare. Acestea au primit doar 4 miliarde dolari anul trecut, mai putin de jumatate decat in 2001, si fata de 26 miliarde in 2000.
Problema cea mai grava o reprezinta colapsul pietei ofertelor publice initiale de vanzare si a pietei fuziunilor si achizitiilor. Anul trecut doar 1,5 miliarde dolari au fost atrasi de companii americane finantate prin venture capital, prin oferte publice de vanzare, fata de 18,7 miliarde dolari in 2000.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO