Business Internaţional

Investitorii americani au început să parieze pe apă, aşa cum fac cu aurul sau petrolul. Experţii se tem de excese pentru profit şi speculă: Schimbările climatice, secetele, creşterea populaţiei şi poluarea probabil că vor face din problemele penuriei de apă şi preţurilor acesteia subiecte de discuţii încinse în următorii ani

Conflictele pentru apă s-au dublat în ultimii zece ani, iar criza climatică face ca secetele să fie mai dese şi mai acute.

Conflictele pentru apă s-au dublat în ultimii zece ani, iar criza climatică face ca secetele să fie mai dese şi mai acute.

Autor: Bogdan Cojocaru

06.02.2021, 18:27 15002

Wall Streetul a început din decembrie să tranzacţioneze apa la fel ca aurul sau petrolul. Iniţiativa, deşi are ca scop să ajute la asigurarea furnizării acestei materii prime pentru oraşe şi fermieri, a atras şi critici. Investitorii pot de acum încolo să speculeze pentru profit în privinţa preţurilor apei, o resursă care ar putea deveni de negăsit în tot mai multe locuri de pe planetă.

Nu este ceva tocmai ca desprins din distopia „Mad Max“, în care pentru resursele preţioase se duc bătălii violente între triburi. Însă experţii spun că o astfel de practică ridică probleme de etică, unii considerând că apa este o materie primă mult prea esenţială pentru omenire pentru a fi tranzacţionată. Apoi, speculatorii au declanşat crize alimentare în trecut. Între 2008 şi 2010, fondurile de hedging au pariat pe creşterea preţurilor boabelor de cacao şi astfel au împins cotaţiile cu 150% în sus. De asemenea, speculatorii financiari au contribuit la scumpirea grâului şi boabelor de soia în 2007 şi 2008, ceea ce a declanşat foamete şi turbulenţe sociale în economiile în curs de dezvoltare.

Pe bursa apei, cumpărătorii pariază pe creşterea preţurilor pe durata vieţii contractului, în timp ce vânzătorii mizează pe scăderea acestora, scrie Deutsche Welle. Piaţa se reduce la California, statul american cu cel mai dezvoltat sector agricol şi a cincea economie ca mărime a lumii. Bursa din Chicago încearcă să calmeze spiritele, spunând că contractele futures cu apă sunt tranzacţionate doar regional şi acoperă doar cantităţi mici de apă. Şi, oricum, cea mai mare parte a drepturilor pentru apă din California sunt în mâinile companiilor de utilităţi, notează Bloomberg.

Schema de tranzacţionare a fost anunţată în septembrie ca răspuns la crizele provocate de de caniculă şi secetă cu care se confruntă din ce în ce mai des regiunea. „Schimbările climatice, secetele, creşterea populaţiei şi poluarea probabil că vor face din problemele penuriei de apă şi preţurilor acesteia subiecte de discuţii încinse în următorii ani“, spune Deane Dray, analist la RBC Capital Markets.

California, ca de altfel multe alte regiuni ale lumii, se confruntă cu secetă chiar acum. „Mă gândesc la apă în fiecare zi a săptămânii, mai ales acum că ne confruntăm cu secetă“, spune pentru DW Edgar Terry, fermier californian. Familia sa conduce de aproape 130 de ani o fermă în ţinutul Ventura, de lângă Los Angeles, o zonă unde disponibilitatea apei este adesea problematică. Fermieri precum Terry cred că iniţiativa Wall Streetului le va fi de folos.

Când este prognozată secetă, ei îşi pot asigura suficientă apă la timp şi la preţuri rezonabile. Terry, care lucrează şi ca profesor de finanţe la Universitatea Luterană din California, spune că contractele futures i-ar permite să cumpere la preţurile de azi apa de care va avea nevoie mâine. Contractele futures sunt contracte financiare derivate care obligă părţile să tranzacţioneze un activ la o dată şi la un preţ predeterminat în viitor.

Ce este important este că cumpărătorul trebuie să achiziţioneze activul, iar vânzătorul trebuie să vândă la preţul stabilit indiferent de cotaţiile de pe piaţă la data ajungerii la termen a contractului. Bursa din Chicago asigură că şi companiile de utilităţi pot profita de pe urma contractelor futures cu apă. În California, preţurile acestei materii prime cresc adesea peste noapte din cauza incendiilor de vegetaţie şi a secetelor.

Experţii se tem că apa se poate scumpi considerabil dacă este tratată mai degrabă ca un activ decât ca o resursă naturală vitală, iar speculatorii sunt lăsaţi să-şi facă de cap. Cel mai mult vor avea de suferit săracii. Potrivit ONU, în întreaga lume peste 2,2 miliarde de persoane nu au acces la apă potabilă curată. Organizaţia a avertizat că situaţia se poate înrăutăţi dacă sunt folosite instrumente de speculat variaţiile preţurilor apei.

Pe de altă parte, raportorul special pentru ONU Pedro Arrojo-Aguda spune că contractele financiare cu termeni prestabiliţi înseamnă că apa nu curge nicăieri şi că singurul lucru care se întâmplă este transferul de cash. Acest lucru ar trebui să împiedice investitorii cu capacităţi mari de stocare să provoace penurii artificiale de apă pentru a majora preţurile şi a face astfel profit.

Pentru fermieri ca Edgar Terry, contractele futures cu apă par din acest punct de vedere nefolositoare. „Avem nevoie de apă fizică, nu de apa de pe hârtie“, spune el. De aceea, californianul a ales să se bazeze pe o iniţiativă proprie pe care a lansat-o în urmă cu câţiva ani pentru a combate penuria de apă - piaţa de apă subterană Fox Canyon.

Dezvoltarea unui astfel de sistem, unde se vinde şi se cumpără apă, a fost posibilă deoarece drepturilor stricte de folosire a apei şi reglementările din California sunt limitate la apa din râuri, iazuri şi lacuri. Însă mulţumită lui Terry, fermierii pot vinde sau dona excesul de apă pompat de pe proprietăţile lor. Aceasta este un mod de a rezolva o problemă din ce în ce mai prezentă.

Spre exemplu, recent, mai multe publicaţii occidentale au scris că Istanbul, unul dintre cele mai populate oraşe ale regiunii, ar putea rămâne fără apă în doar câteva zeci de zile din cauza managementului urbanistic defectuos şi mai ales a celei mai severe secete din ultimul deceniu.

În ultimii ani, nivelul Rinului, o cale de transport fluvial importantă pentru economia Germaniei, a scăzut vara la cote de pericol, influenţând negativ creşterea PIB. Iar în Crimeea, peninsulă anexată de Rusia de la Ucraina, seceta de anul trecut a fost fără precedent. Crimeea depindea pentru apă de un canal care vine din Ucraina. DW scrie că conflictele pentru apă s-au dublat în ultimii zece ani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO