Business Internaţional

Invazie de ţânţari în Bucureşti: Care este planul celor de la Google să ne scape de ţânţari

Invazie de ţânţari în Bucureşti: Care este planul...
22.06.2019, 08:00 568

Cercetătorii din Silicon Valley atacă insectele zburătoare hemofage. Aceasta este prima salvă trasă într-un război neobişnuit: eradicarea bolilor pe care le transmit ţânţarii, scrie Bloomberg.

Cu ajutorul unui dispozitiv ataşat de o maşină, cei de la Verily Life Science, companie a Alphabet, părintele Google, împrăştie în atmosferă ţânţari masculi din specia Aedes Aegypti crescuţi de companie şi infectaţi cu o bacterie inofensivă pentru om. Când masculii vor intra în contact cu femelele din aceeaşi specie din sălbăticie, bacteria va duce la sterilizarea acestora, împiedicând înmulţirea ţânţarilor în sălbăticie.

Chiar dacă există animale feroce, precum felinele ucigaşe, crocodilii sau şerpii veninoşi, cea mai letală vietate pentru om este ţânţarul, responsabil de aproximativ 725.000 de pierderi de vieţi omeneşti anual, potrivit BBC.

Alphabet a intrat în zona sănătăţii prin compania Verily şi dezvoltă lentile de contact smart, inteligenţă artificială, dar cercetează şi mecanismul molecular al îmbătrânirii. Anul trecut compania l-a angajat pe David Feinberg, fost director executiv al Geisinger Health.

Verily îşi păstrează secretele tehnologiei cu atenţie, dar dacă se dovedeşte eficientă această aplicaţie de sterilizare a ţânţarilor, multe guverne şi oameni de afaceri din toată lumea vor fi mai mult decât fericiţi să plătească pentru eliminarea insectelor, mai notează Bloomberg.

În climatul arid din Arizona, ţânţarii sunt agasanţi, dar nu prezintă un risc atât de mare în ceea ce priveşte transmiterea bolilor. Alte zone nu sunt la fel de norocoase, cum ar fi zonele tropicale şi subtropicale, calde şi umede care favorizează dezvoltarea bacteriilor.

Eliberarea în sălbăticie a masculilor infectaţi cu această bacterie ar putea să ajute la eradicarea populaţiei de ţânţari responsabilă de 750.000 de morţi anual la nivel global.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO