Business Internaţional

Invataturile lui Greenspan: cum sa reduci dobanda de la 6,5% la 3,5% in opt luni

22.08.2001, 00:00 16



Dupa sapte luni de declin economic in Statele Unite, soldate cu sase reduceri ale dobanzilor, Federal Reserve - banca centrala a SUA - pregateste in a opta luna a anului cea de-a saptea diminuare a ratei de referinta.

Analistii sunt aproape convinsi ca Alan Greenspan, presedintele Fed, va decide o noua scadere cu 0,25% a ratei dobanzilor, de la 3,75% la 3,5%. Actualul nivel (3,75%) este cel mai scazut nivel din ultimii sapte ani, dupa ce la inceputul anului rata de referinta a dobanzii era de 6,5%.

Trendul descendent al dobanzilor a inceput chiar in prima zi de munca a burselor, in 3 ianuarie, cand Fed a hotarat diminuarea cu o jumatate de punct procentual a costurilor de imprumut. Aceasta decizie, survenita dupa o intrunire neprogramata a conducerii Fed, a surprins intreaga lume financiara, deoarece, cu doar cateva zile in urma, banca centrala nu considerase ca o scadere a dobanzii nu este necesara.

Insa, de la inceputul acestui an, campania dusa de conducerea bancii centrale americane impotriva dobanzilor ridicate a fost apreciata drept cea mai accentuata din ultimele decenii. Cu toate acestea, economia americana nu prea da semne de revigorare, dupa cum a remarcat si Greenspan.

Luna trecuta, in fata Comisiei de Finante a Congresului american, Greenspan a declarat ca economia SUA se confrunta inca cu incertitudini considerabile si ca riscurile unei noi incetiniri a activitatii sunt mai importante decat s-a anticipat.

Comentariile lui Greenspan au descurajat pietele financiare, care sperau sa auda din gura sefului finantelor americane ca economia a inceput sa-si revina. In plus, la acea data, liderul Fed a lasat usa deschisa pentru noi reduceri de dobanda

Ca urmare, toate pietele financiare preconizeaza ca Fed va mai reduce o data dobanda in incercarea de a scoate economia Statelor Unte din pasa neagra traversata in ultima perioada. Mai mult decat atat, volumul tranzactiilor a fost destul de redus in ultimele sedinte la cea mai mare parte a burselor importante, toti investitorii asteptand decizia de ieri a bancii centrale americane.



Ce va mai spune Greenspan?

Chiar daca toata lumea considera ca Fed va diminua dobanzile cu 0,25%, ceea ce va duce rata de referinta la un nivel cu trei puncte procentuale mai redus decat la inceputul anului, investitorii asteapta cu sufletul la gura incheierea sedintei Comitetului de Politica Monetara al Fed. Se pare ca analistii sunt mult mai interesati de declaratiile lui Greenspan privind evolutia viitoare a economiei.

Cu ocazia fiecarei reduceri de dobanda, Fed a anuntat ca riscurile asupra economiei nu au fost inca evitate, spunand ca principala amenintare vine dn partea slabiciunii economice, nu din partea inflatiei, indicand astfel ca ar putea urma si alte diminuari ale ratei de referinta (ceea ce s-a si intamplat).

"Din punctul lor de vedere, nu exista pericolul cresterii inflatiei. Principalul risc este incetinirea ritmului de crestere si vor continua sa micsoreze dobanzile (pana cand acest risc va fi indepartat - n. red.)", a declarat David Blitzer, seful departamentului de investitii la Standard & Poor's.



Cum vor reactiona bursele?

Din nefericire, analistii spun ca investitorii au luat deja in considerare eventuala diminuare a dobanzilor. Astfel, reactii semnificative vor aparea doar in cazul unei micsorari mai importante a ratei de referinta sau in varianta in care Fed va mentine actualul nivel.

In orice situatie, expertii apreciaza ca oricare ar fi reactia pietelor dupa anuntarea deciziei, tendinta nu va dura, in conditiile in care investitorii sunt in continuare ingrijorati de evolutia economiei si a profiturilor corporatiilor.

"In mod sigur, intrunirea conducerii Fed este un eveniment, dar nu unul crucial", considera Doug Cliggott, analist la J.P. Morgan.

Bursele americane au urcat usor in prima sedinta a saptamanii, iar pietele europene asteapta, de asemenea, cu nerabdare decizia Fed. Nici dolarul nu a iesit din atentia investitorilor, moneda americana revenindu-si usor dupa declinul de saptamana trecuta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO