Business Internaţional

Introducerea unor salarii minime pentru un trai decent la nivelul UE este blocată de câteva state nordice

Introducerea unor salarii minime pentru un trai decent la...

Autor: Catalina Apostoiu

24.11.2021, 23:20 903

Parlamentul European urmează să adopte un text care ar reprezenta un pas uriaş către stabilirea unui salariu minim pentru un trai decent pentru milioane de europeni, însă viitorul directivei privind salariile minime adecvate este sub semnul între­bării în condiţiile în care un grup de par­la­mentari din ţările nordice în­cearcă să o opreas­că, scrie Alva Finn, se­cretar general al Social Platform, o alianţă de 45 de reţele paneuro­pene de ONG-uri din domeniul social, într-o opinie publicată de Euractiv.

În această săptămână, membrii Parlamentului European ar urma să aprobe raportul legat de Directiva privind salariile minime adecvate, însă încercările parlamentarilor sue­dezi şi danezi de blocare a directivei stau în calea eforturilor de a acorda tuturor angajaţilor din UE un salariu minim pentru un trai decent.

Există disparităţi uriaşe între nivelurile salariilor minime din statele membre UE: de la numai 332 euro pe lună în Bulgaria la peste 2.000 de euro pe lună în Luxemburg. În pofida diferenţei majore de la nivelul costurilor de trai dintre cele două ţări, mai mulţi bulgari trăiesc în sărăcie decât luxemburghezi.

Un procent şocant de 10% din angajaţii europeni au venituri dispo­nibile egale sau sub linia sărăciei. Trebuie să ne străduim mai mult pentru a ne asigura că toţi locuitorii statelor membre UE se bucură de dreptul de a câştiga un salariu minim adecvat, scrie Alva Finn.

Negocierile colective, metoda preferată de stabilire a salariilor din ţările nordice şi scandinave, sunt standardul pentru asigurarea de salarii decente şi crearea de pieţe ale muncii corecte.

Totuşi, în multe state membre ale UE, sistemele de negocieri colective sunt slabe şi nu acoperă fiecare sector şi muncitor. În cazurile unde acestea nu asigură salarii minime decente, introducerea de salarii minime obligatorii poate asigura că muncitorii sunt plătiţi corect, potrivit Alvei Finn.

În cazul Suediei şi Danemarcei, directiva nu presupune nicio ameninţare pentru sistemul de negocieri colective. Directiva nu obligă Suedia şi Danemarca să introducă salarii minime obligatorii. Mai degrabă, aceasta cere statelor membre cu un nivel redus al acestui sistem să adopte un cadru pentru salarii minime şi să instituie structurile necesare pentru ca angajatorii şi sindicatele să îmbunătăţească sistemul negocierilor colective, după modelul nordic.

Parlamentarii suedezi şi danezi ar trebui să dea dovadă de leadership şi solidaritate salutând această directivă. Există susţinere publică pentru ca UE să facă mai mult cu privire la salarii.

Avem nevoie de o directivă puternică, care să le dea speranţă celor 24 de milioane de persoane cu venituri egale sau sub pragul sărăciei pentru ca aceştia să nu se mai afle niciodată în faţa alegerii imposibile dintre a-şi hrăni copiii şi a-şi plăti facturile la încălzire, scrie Alva Finn.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO