Business Internaţional

Intră Germania în recesiune? În T4 2011 economia germană a scăzut cu 0,25%

Intră Germania în recesiune. În T4 2011 economia germană a scăzut cu 0,25%

Autor: Adrian Voicu

11.01.2012, 12:45 886

Germania ar putea intra în recesiune ca urmare a crizei datoriilor suverane care a afectat economia în ultimul trimestru din 2011, scrie Bloomberg.

Cea mai mare economie din Europa a scăzut în trimestrul patru faţă de trimestrul trei cu 0,25%, arată datele Biroului Federal de Statistică. Mai mulţi economişti intervievaţi de Bloomberg au indicat că se aşteaptă ca PIB-ul Germaniei să scadă în continuare şi în trimestrul I din 2012, ceea ce ar însemna o intrare în recesiune.

"Dacă criza din zona euro nu se va agrava sau va fi adusă sub control la începutul lui 2012, economia germană poate să îşi revină uşor începând din vară", este de părere Christian Schulz economist la Berenberg Bank.

"Totuşi, întrevedem o şansă de 25% ca criza din zona euro să continue să scape controlului sau chiar să se agraveze cu o serie de intrări în default ale unor ţări şi bănci. Într-un asemenea scenariu, Germania ar intra într-o recesiune majoră".

Creşterea economică anuală a încetinit de la 3,7% în 2010, cea mai bună cifră înregistrată după reunificare, la 3% iar economia germană a depăşit ca performanţe majoritatea economiilor din zona euro pe parcursul anului trecut, datorită exporturilor şi cererii interne solide.

"Germania nu se poate izola de tensiunile din zona euro. În plus, sectorul exporturilor trece printr-o perioadă dificilă, pe fondul scăderii cererii la nivel global. Un nou trimestru de contracţie şi recesiunea tehnică sunt posibile. Totuşi, dacă nu vom asista la o escaladare a crizei datoriilor de stat, economia germană a trrebui să crească în 2012, estimăm cu 0,5%", comentează economitul şef al VP Bank, Joerg Zeuner, citat de Reuters.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO