Business Internaţional

Într-un atac fără precedent, liderii Europei acuză agenţiile de rating de „vandalism financiar“

Foto AFP

Ministrul german de finanţe Wolfgang Schaeuble a de­clarat că nu există nicio justificare pentru reducerea cu pa­tru trepte a ratingului Portugaliei şi a lansării avertis­men­tului că ţara va avea nevoie de un nou ajutor extern.

Autor: Alexandru Matei

08.07.2011, 00:05 1422

Criticile la adresa agenţiilor de rating vin necon­tenit dintoate colţurile lumii după ce Moody's a redus drastic ratingulPortugaliei într-un moment în care politicienii europeni cautădisperaţi soluţii pentru a pune capăt crizei datoriilor suverane.Decizia Moody's este catalogată drept vandalism financiar,europenii acuzând agenţiile de rating "anglo-saxone" că aruncăstatele în faliment şi destabilizează economia mondială, scrie TheTelegraph.

Ministrul german de finanţe Wolfgang Schaeuble a de­clarat că nuexistă nicio justificare pentru reducerea cu pa­tru trepte aratingului Portugaliei şi a lansării avertis­men­tului că ţara vaavea nevoie de un nou ajutor extern. "Trebuie să spargem oligopolulagenţiilor de rating", a spus el. Heiner Flassbeck, directorulBiroului pentru comerţ mondial şi dezvoltare din cadrul ONU, a fostşi mai ve­hement şi a spus că agenţiile "ar trebui dizolvate"înainte de a face şi mai mult rău sau măcar împiedicate să maievalueze ţări.

Decizia Moody's s-a resimţit imediat în întreaga Europă,randamentele obligaţiunilor pe doi ani ale Irlandei depăşind 15%pentru prima dată în istorie, în timp ce dobânzile titluriloritaliene au ajuns la valori nemaivăzute de la căderea LehmanBrothers încoace.

Noul prim-ministru al Portugaliei a catalogat redu­cerearatingului drept "un pumn în stomac" într-un mo­ment în care noulguvern a făcut tot ce i-au cerut inspectorii UE şi FMI. Agenţiilede rating nu au rămas însă fără reacţie la atacurile politicieniloreuropeni. Torsten Hinrichs, şeful Standard & Poor's Germania, adeclarat că "în lume sunt aproape 100 de agenţii de rating.Impor­tanţa acordată celor trei derivă din faptul că în timp s-audovedit a fi foarte precise în evaluările făcute". Hin­richs a maispus că agenţia nu pune la bătaie credibili­tatea acumulată în 150de ani pentru a permite luarea de decizii motivate politic în cazulGreciei, scrie agenţia de presă Thomson Reuters.

Disputa dintre oficialii europeni şi agenţiile de ratingamericane nu este nouă, ea apărând prima dată anul trecut, odată cuizbucnirea crizei din Grecia. De atunci autorităţile europenelucrează la un set de re­gle­mentări care să reducă influenţaacestora şi chiar s-a propus înfiinţarea unei agenţii europeneinde­pendente. Pro­blema este că deşi există mai multe agenţii derating care evaluează companii, doar Stan­dard & Poor's,Moody's şi Fitch sunt luate în seamă atunci când sunt evaluateţări. În plus, cele trei controlează 95% din piaţă.

Standard & Poor's şi Moody's au sediul în Statele Unite, întimp ce Fitch este deţinută de investitori fran­cezi, dar are sediiîn New York şi Londra.

Până la izbucnirea crizei, guvernele europene, majo­ri­ta­teaavând ratinguri încadrate în categoria "invest­ment grade", nu ausimţit puterea agenţiilor de rating, dar prin calificativele pecare de dau, acestea pot decide vii­torul unei ţări. De exemplu, încazul Greciei, ţara a ajuns într-un timp scurt, din decembrie 2009până în iunie 2011, de la un rating care îi îndemna pe investitorisă cumpere titlurile elene la cel mai redus rating din lume. Celetrei agenţii mai sunt criticate şi pentru că au un com­portament"blând" cu SUA, ţară mai îndato­rată decât multe state europene şicare chiar riscă să intre în default din cauza unei disputepolitice privind gradul de îndatorare. Totuşi, agenţiile au emisavertismente că dacă nu se soluţionează această problemă, ratingulSUA ar putea fi redus pe viitor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO