Business Internaţional

Întorsătură de situaţie: Brexit ar putea fi întârziat până în 2021

Întorsătură de situaţie: Brexit ar putea fi...

Autor: Iulian Tenchiu

25.02.2019, 16:37 495

Fenomenul Brexit ar putea fi întârziat până în anul 2021, potrivit declaraţiilor unor reprezentanţi ai Uniunii Europene, citaţi de publicaţia britanică The Guardian. Datorită conflictului dintre principalul susţinător Brexit, prim-ministrul britanic Theresa May şi cei din Camera Comunelor, Uniunea Europeană se pregăteşte să adopte o nouă dată pentru rezolvarea problemei, scrie The Guardian.

Afirmaţiile surselor celor de la The Guardian au venit înaintea anunţului Theresei May, care a spus astăzi că Brexit ar putea fi amânat cu două luni în vederea obţinerii unui acord, potrivit Mediafax.

Jean-Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene, a declarat joi că "nu este prea optimist" în privinţa şanselor aprobării unui acord de Brexit între Marea Britanie şi UE, avertizând că vor exista consecinţe economice şi sociale teribile dacă cele două părţi nu ajung la un acord.

Suplimentarea perioadei de tranziţie cu doi ani ar permite Regatului Unit şi Uniunii Europene să câştige mai mult timp pentru a-şi stabili viitoare relaţii dar şi pentru a rezolva problema justiţiei din Irlanda, mai notează The Guardian.

Bruxelles-ul este pregătit să refuze acordarea unei noi perioade de timp, considerând că se va confrunta cu aceeaşi problemă odată cu alegerile din Marea Britanie, ce se vor desfăşura în vara acestui an. Din perspectiva celor de la Bruxelles, guvernul britanic nu va reuşi să câştige majoritatea necesară în Parlament pentru rezolvarea crizei.

„Dacă liderii sunt interesaţi de acordarea unei noi perioade de timp pentru negociere, fapt ce nu e sigur din cauza situaţiei actuale din Marea Britanie, ei nu vor putea grăbi rezolvarea problemei şi va fi nevoie de un timp mai îndelungat pentru soluţionarea crizelor restante şi a blocajelor”, a spus un diplomat al Uniunii Europene, citat de The Guardian.

Exasperarea legată de modul în care Theresa May manipulează Brexit-ul atinge noi cote la Bruxelles. Acolo, aproape 50% dintre oficiali consideră că Marea Britanie va părăsi Uniunea Europeană fară vreun acord.

Surse ale The Guardian au declarat că în Marea Britanie există tensiuni din cauza faptului că cei de la guvernare se concentrază mai degrabă pe obţinerea unui avantaj politic intern decât pe redeschiderea negocierilor pentru acordul de retragere, mai scrie The Guardian.

Un reprezentant din interior susţine că tensiunile sunt generate atât de lipsa unui consens în privinţa acordului dar şi de relaţia comericială dorită de britanici din momentul în care s-a terminat perioada de tranziţie.

O altă problemă o reprezintă statul Iranda în contextul Brexit, pentru că această ţară va fi trasă la răspundere în lipsa unui acord. Ea este vazută de reprezentanţii Uniunii Europene ca un instrument de obţinere a viitoarelor negocieri comerciale, mai notează The Guardian.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO