Business Internaţional

Interventia BCE, singura masura de a stopa cresterea monedei euro

20.01.2004, 00:00 13



Moneda euro a continuat ieri sa piarda teren in fata dolarului, scazand la 1,2354$, pe masura ce inngrijorarile exprimate de oficialii Bancii Centrale Europene continua sa apese asupra monedei unice.



Saptamana trecuta a fost prima din ultimile trei luni in care euro a dat inapoi in fata dolarului, depreciindu-se cu 2%, dupa ce in 2003 a inregistrat o crestere fata de moneda americana de peste 18 procente.



Dolarul s-a dovedit mai tare si in fata yenului japonez, care a scazut la 107,2 yeni/$, pe masura ce un cotidian japonez a informat ca autoritatile nipone au vandut luni o suma record de 6.000 de miliarde de yeni(56 mld. dolari).



Dupa mai bine de doi ani in care moneda europeana s-a apreciat cu aproape 33% fata de dolar, presedintele BCE Jean-Claude Trichet si economistul sef Otmar Issing si-au exprimat pentru prima oara ingrijorarea ca soliditatea euro ar putea afecta cresterea economica.



Rezultatele acestui razboi verbal s-ar putea materializa numai in masura in care investitorii vor fi convinsi ca BCE va initia masuri concrete pentru a opri cresterea mondei unice. Prin reducerea ratei dobanzii de referinta si vanzare de euro, Banca Centrala ar stimula cresterea economica si exporturile.



La randul lor, Oficialii BCE sunt de parere ca deficitele bugetare din zona euro risca sa genereze inflatie, motiv pentru care problema ratelor de dobanda nu poate fi luata inca in discutie.



Aceste subiecte vor fi analizate si in cadrul intalnirii ce se va desfasura azi la Bruxelles intre ministrii de finante europeni. Pe masa de discutie se vor afla dezamorsarea conflictului creat de incalcarea Pactului de Stabilitate si gasirea unor solutii de a opri fluctuatia necontrolata a valutelor.



In cursul intalnirii lor, ultima inainte de reuniunea G7 - a celor mai industrializate state - din Boca Raton, Florida, de pe 6-7 februarie, "ministrii vor medita asupra situatiei economice a zonei euro, si mai ales asupra cursurilor de schimb al celor doua mari puteri economice," informeaza o publicatie europeana. Cu toate acestea, nu se poate afirma cu certitudine ca va fi emisa o declaratie prin care sa se ceara Statelor Unite sa colaboreze cu oficialii europeni pentru a opri "degringolada" dolarului.



Volatilitatea valutelor va fi cu siguranta un subiect "fierbinte" si in agenda reuniunii G7.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO