Business Internaţional

Inteligenţa artificială mai are de învăţat. Eşecul public al lui Microsoft a forţat retragerea unui nou program în 24 de ore

Inteligenţa artificială mai are de învăţat. Eşecul...

Autor: Nicoleta Stoianovici

25.03.2016, 12:23 2696

Microsoft a prezentat pe 23 martie o inteligenţă artificială prietenoasă pe nume Tay, programată să posteze pe Twitter în stilul unei adolescente. Followerii au fost încurajaţi să trimită mesaje la @TayandYou, botul fiind programat să asimileze informaţii conversând cu utilizatorii platformei. În mai puţin de 24 de ore, experimentul a luat o turnură neplăcută pentru Microsoft, întrucât Tay a trecut de la postări precum “oamenii sunt super”, la comentarii rasiste, sexiste sau anti-semitice.

The Telegraph a publicat o serie de mesaje care au disparut între timp de pe pagina TayTweets, în care botul afirma că “Bush este responsabil pentru 11 septembrie”, îl numeşte pe preşedintele Obama “maimuţă” şi pretinde că Hitler s-ar fi descurcat mai bine decât acesta. De asemenea, Tay i-a încurajat pe americani să voteze pentru Trump, acesta reprezentând pentru bot, „singura speranţă pe care o avem”.

Quartz afirmă că Microsoft a subestimat atitudinile predominant negative din social media când a lansat proiectul, ca explicaţie pentru atitudinile încărcate de ură ale botului. Rămâne neclar în ce măsură Tay chiar a „învăţat”, unii utilizatori cerându-i să reposteze injurii rasiste. Microsoft a şters o mare parte din comentariile ofensatoare şi a blocat accesul autorilor lor. Alte comentarii au fost inofensive şi amuzante, botul solicitand selfie-uri de la utilizatori, oscilând între iubire şi ură pentru aceştia şi folosind argou.

Între timp, Tay a anunţat că va lipsi un timp, pentru a vizita inginerii în scopul unor update-uri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO