Business Internaţional

Inteligenţa artificială de la Google este mai bună decât doctorii la detectarea bolilor ochiului

Inteligenţa artificială de la Google este mai bună...

Autor: Răzvan Botea

18.08.2018, 15:19 299

Deepmind, programul de dezvoltare al Google în domeniul inteligenţei artificiale, plănuieşte teste clinice ale unei tehnologii care ar putea diagnostica bolile ochiului uman prin analiza scanărilor oculare. IA deja a dovedit în testele iniţiale că este mai precisă decât medicii, scrie Financial Times.

Vestea cum că Deepmind a dezvoltat o tehnologie bazată pe IA care poate analiza scanarea retinei 3D a apărut încă din febrarie. Aceasta poate detecta şi boli precum glaucomul sau diabetul.

Rezultatele preliminare au arătat că algoritmul Deepmind a fost mai bun decât opt specialişti în domeniul oftalmologiei când a fost vorba de disgnosticarea problemelor oftalmologice a 997 de pacienţi.

DeepMind a avut o rată de eroare de 5,5%, în comparaţie cu medicii la care această rată a fost între 6,7% şi 24,1%. Potrivit unui medic, IA este capabilă să facă aceste analize instantaneu, în timp ce pacienţii sunt nevoiţi să aştepte zile întregi ca un specialist să facă analiza.

Când li s-au oferit mai multe date clinice de context, pe care medicii de obicei le eu despre pacienţi, tata de eroare a medicilor a scăzut, ajungând între 5,5% şi 13,1%.

Cu toate acestea, specialiştii spun că descoperirea i-a lăsat „cu gura căscată”, iar algoritmul ar putea fi integrat în interpretarea analizelor clinice în domeniul oftalmologiei în mai puţin de trei ani.

Algoritmul Deepmind a fost „antrenat” pe 14.884 de imagini 3D cu ochiul uman. Acesta a fost dezvoltat cu două „reţele neuronale”, una pentru identificarea zonelor afectate şi cealaltă pentru adunarea datelor şi transmiterea acestora către un medic specialist, cu sugestii de diagnostic.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO