Business Internaţional

Chiar se poate întâmpla? SUA nu se mai pot împrumuta începând cu 16 mai. Dacă limita de îndatorare nu este majorată, ar putea chiar intra în incapacitate de plată. Limita maximă este acum de 14.000 de miliarde dolari

Americanii sunt îngroziţi de un default al Greciei pentru că în august pot ajunge în aceeaşi situaţie

Criza datoriilor suverane din zona euro a fost cap de afiş la întâlnirea dintre preşedintele american Barack Obama şi cancelarul german Angela Merkel

Autor: Bogdan Cojocaru

08.06.2011, 23:44 1317

Preşedintele american Barack Obama a avertizat la o întâlnire cucancelarul ger­man Angela Merkel că intrarea crizei datoriilor dinzona euro într-o "spirală necontrolată" şi producerea unui defaultîn regiune ar avea efecte dezastruoase asupra economieiamericane.

Într-adevăr, mulţi analişti sunt de acord că o criză provocatăde intrarea unui stat din uniunea monetară europeană înincapacitate de plată ar putea trage economia SUA înapoi înrecesiune. Oare acesta să fie singurul motiv pentru care Obama seteme de un default în Europa? La el acasă, "fantoma" intrării înincapacitate de plată se arată tot mai des, în condiţiile în caretot mai mulţi congresmeni republicani consideră că un "default"tehnic ar fi un preţ care merită plătit pentru a forţa Casa Albă săaccepte reduceri importante de cheltuieli bugetare. Cele douătabere nu se înţeleg asupra modurilor în care să fie redusdeficitul bugetar. Una dintre mizele negocierilor este şi majorareaplafonului de îndatorare. Trezoreria SUA a fost nevoită să apelezela măsuri necon­venţionale pentru a asigura finanţarea statuluidupă ce a atins pe 16 mai limita maximă de îndatorare stabilită la14.300 de miliarde de dolari de Congres.

Un număr tot mai mare de republicani nu mai cred în prezicerilesumbre ale administraţiei Obama potrivit cărora se va produce ocatastrofă economică dacă plafonul datoriei nu este majorat. Eisusţin că o perioadă de default tehnic, adică neplata unor datoriipentru un interval scurt de timp, nu va arunca în haos pieţele,scrie agenţia de presă Thomson Reuters. Mulţi investitori de peWall Street nu sunt de acord cu ideile republicanilor. Ei se tem căşi cel mai "mic" default va provoca avansul rapid al dobânzilor înîntreaga lume şi deprecierea dolarului, ceea ce ar trage economiafragilă înapoi în recesiune şi ar putea crea panică pe pieţelefinanciare de o intensitate nemai­văzută după colapsul bănciiamericane Lehman Brothers în toamna lui 2008. SecretarulTrezoreriei Timothy Geithner a spus Congresului că va trebui săsuspende investiţiile în fondurile de pensii până pe 2 augustpentru a crea spaţiu pentru ca guvernul să poată împrumuta încontinuare de pe pieţe.

"Străinii nu cumpără obligaţiuni americane pentru randamentelelor, ci pentru siguranţa oferită de acestea. Dacă faci tot ce poţica să spulberi acest statut, vor fugi de expunerile faţă de dolari.Răbdarea lor nu este infinită", spune un analist al Citigroup.

Fed nu mai susţine economia

Preşedintele băncii centrale a SUA (Fed) Ben Bernanke a indicatcă nu intenţionează să mai continue cu stimulentele economice, înpofida datelor slabe, scrie Financial Times. "Economia SUA îşirevine atât după cea mai severă criză financiară, cât şi după ceamai gravă prăbuşire a pieţei imobiliare de după Marea Recesiune dinanii '30, şi se confruntă cu forţe potrivnice care variază de laefectele dezastrului din Japonia la presiunile globale de pepieţele materiilor prime. În acest context, politica monetară nupoate fi un medicament universal", spus Bernanke. În noiembrie, Feda lansat o a doua rundă de achiziţii de active, cu fonduri de 600mld. dolari, pentru stimularea economiei, care va ajunge la termenîn iunie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO