Business Internaţional

Întâlnirea Biden-Putin: va fi sau nu un nou război rece?

Întâlnirea Biden-Putin: va fi sau nu un nou război rece?

Autor: Bogdan Cojocaru

17.06.2021, 00:05 367

Cu Biden promiţând să restabilească vechea ordine mondială, în centrul căreia este Washingtonul, şi cu Putin rezistând la putere la Kremlin în pofida valurilor repetate de sancţiuni occidentale, întâlnirea de ieri dintre preşedinţii Americii şi Rusiei a fost mai mult decât istorică.

A fost dacă nu o şansă de reconciliere, atunci măcar una de a stabili clar poziţia fiecărei superputeri într-o lume cu tensiuni economice şi geopolitice în creştere şi din ce în ce mai complicate.

Este vorba de prima întâlnire cu Vladimir Putin de când Joe Biden a devenit preşedinte în locul lui Donald Trump, un personaj agreat, dacă nu susţinut de Kremlin.

Tensiunile au fost mari, mai ales după ce Rusia a fost învinovăţită de atacuri cibernetice asupra Americii, iar armata rusă şi-a demonstrat forţa în exerciţii de amploare considerate provocatoare pentru siguranţa Ucrainei. Biden, în schimb, vrea consolidarea NATO, iar SUA atacă deja frontal Rusia pe piaţa gazelor din Europa. Se vorbeşte, de asemenea, de o cursă a înarmării nucleare în spaţiu.  

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO