Business Internaţional

Institut de cercetare economică: Masivul excedent comercial al Germaniei devine toxic

Institut de cercetare economică: Masivul excedent...

Autor: Bogdan Cojocaru

06.07.2018, 00:03 1112

Masivul excedent comercial al Ger­maniei, cea mai mare economie europeană,  „devine toxic“, spune directorul presti­giosului institut de cercetare economică Ifo.

Obiceiul Germaniei de a exporta mai mult decât importă devine o mare proble­mă pentru economie, a declarat direc­torul institutului Ifo Gabriel Felber­mayr.

„Excedentul comercial devine o problemă tot mai mare, nu doar în relaţia cu SUA, ci şi cu alţi parteneri comerciali şi, de asemenea, în cadrul Uniunii Europene“, a spus Gabriel Felbermayr pentru CNBC

„Surplusul devine toxic şi, chiar în Germania mulţi susţin acum că trebuie să facem ceva în legătură cu aceasta, în sensul de a-l reduce. Se transformă într-o povară mai degrabă decât un activ care aduce profit.“

Economia orientată spre export şi pro­ducţie a Germaniei şi excedentul co­mer­cial sunt de mult timp criticate, iar guvernul de la Berlin este presat să încurajeze mai mult cheltuielile interne şi să stimuleze impor­turile. Excedentele comerciale sunt consi­derate ca încurajare a protecţio­nis­mului comercial şi ca agravând problemele economice ale altor ţări.

Surplusul comercial al Germaniei a scăzut în 2017 pentru prima dată din 2009, la 300,9 miliarde dolari, arată datele publicate în februarie de către Biroul Federal de Statistică.

Totuşi, excedentul comercial cu SUA a fost de 64 miliarde de dolari.

Anul trecut, preşedintele american Donald Trump şi-a explicat părerea cu privire la situaţia comerţului.

„Desigur, există lacune în infrastructura publică, şcolile trebuie renovate şi aşa mai departe, dar ceea ce ne îngrijorează cu adevărat este că Germania nu este suficient de atractivă pentru investiţii corporative“, a spus el.

Preşedintele a adăugat că guvernul german, sub cancelarul Angela Merkel, trebuie să modernizeze regulile care reglementează economia, să dereglementeze şi să fie pregătit pentru schimbări tehnologice.

Eric Lonergan, managerul macrofinanciar al M & G, apreciază că Trump ar putea fi calmat de ţările europene sdă acestea promit să-şi reducă excedentele de cont curent. Excedentul de cont curent este o măsură mai larg“ a excedentului comercial la care se adaugă câştigurile din investiţiile străine şi alte plăţi.

„În ceea ce priveşte excedentul comercial, adevărul este că Germania nu mai este singură. Europa Centrală şi de Est, dacă luăm în calcul Ungaria, Polonia, Republica Cehă ca întreg - ţări care au avut deficit de cont curent, are un excedent de cont curent mare“, a spus el. „Italia are un excedent mare de cont curent, adică periferia. Vorbim de germanizarea întregii Europe.“

Fondul Monetar Internaţional şi-a redus estimările de creştere economică pentru Germania pentru anul acesta de la 2,5% la 2,2% şi a explicat că ascensiunea protecţionismului şi ameninţarea unui Brexit dur au expus economia la riscuri pe termen scurt semnificative.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO