Business Internaţional

„Instalatorii polonezi“ se întorc acasă, atraşi de creşterea explozivă a economiei, dar şi goniţi de Brexit. „Venitul nostru pe cap de locuitor este cu cel puţin 5% mai scăzut ca urmare a acestei emigraţii. Este o taxă uriaşă pe care Polonia a plătit-o ţărilor bogate din Vest.“

„Instalatorii polonezi“ se întorc acasă, atraşi de...

Autor: Catalina Apostoiu

15.12.2019, 10:30 10992

Un val uriaş de polonezi în mare parte tineri s-a grăbit să profite de libertatea de a munci şi trăi în alte ţări europene după ce Polonia a aderat la UE în 2004.

Până în 2018, aproximativ 2,5 milioane de polonezi munceau în străinătate. În 2019, numărul acestora a scăzut pentru prima dată în opt ani, cu 85.000, potrivit datelor agenţiei poloneze de statistică citate de Financial Times.

Iar, în condiţile în care populaţia Poloniei este de aşteptat să scadă cu 12% până în 2050, partidul de guvernământ al ţării Lege şi Justiţie (PiS) încearcă să se folosească de creşterea puternică a economiei locale pentru a atrage şi mai mulţi cetăţeni acasă pentru a ajuta la combaterea penuriei de forţă de muncă de pe piaţa locală.

„Venitul nostru pe cap de locuitor este cu cel puţin 5% mai scăzut ca urmare a acestei emigraţii. Este o taxă uriaşă pe care Polonia a plătit-o ţărilor bogate din Vest“, declara premierul polonez Mateusz Morawiecki recent.

Jakub Krupa, membru al boardului POSK, cel mai mare centru comunitar polonez din UK, arată că deşi Brexitul este un trigger care i-a forţat pe polonezi să-şi analizeze planurile pe termen lung, motivele principale pentru care polonezii tind să părăsească această ţară tind să fie mai personale. Karol Skrzyszowski, care a plecat din Londra în 2016 şi lu­crează acum la HSBC în Cracovia, a fost atrasă de accesul din ce în ce mai uşor la joburi bune, o reflectare a succesului înre­gistrat de Polonia în atragerea companiilor străine în ţară. Acesta a fost însă atras şi de costul vieţii, care rămâne cu mult sub cel din Europa de Vest. Şi pentru Tomasz Fiks costul vieţii a fost unul din factorii care l-au făcut să se mute înapoi în Polonia. Acesta susţine că dezvoltarea economiei Poloniei a făcut alegerea mai uşoară.

Chiar şi aşa, pentru mulţi polonezi care au trăit ani întregi în străinătate, adaptarea la societatea mai conservatoare a Poloniei poate fi un proces dificil. Pentru mulţi, revenirea în Polonia reprezintă o nouă migrare.

Din acest motiv, o mare parte din cei 900.000 de polonezi aflaţi încă în Marea Britanie ar putea rămâne acolo. Alţii care vor pleca ar putea alege o altă destinaţie din Europa, şi nu Polonia.

Maria Rosnowska, care s-a mutat în Varşovia în decembrie anul trecut după 16 ani petrecuţi în Marea Britanie, este optimistă că cei care se vor întoarce vor aduce o contribuţie noii ţări vechi.

„Ce este valoros când te întorci este o deschidere la schimbare şi culturi diferite şi moduri diferite de a munci“, arată aceasta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO