Business Internaţional

Instabilităţile financiare ale Chinei ar putea declanşa haos la nivel mondial. Cum vor cei mai puternici lideri să evite acest fenomen

Instabilităţile financiare ale Chinei ar putea...

Autor: Andreea Necula

16.04.2017, 10:01 2687

Donald Trump, preşedintele SUA, urmează să se întâlnească săptămâna această cu preşedintele chinez, Xi Jinping, la moşia istorică Mar-a-Lago din oraşul Palm Beach, Florida, proprietate pe care Trump a cumpărat-o în urmă cu 32 de ani. Pe fondul acestei întâlniri, cei doi lideri mondiali urmează să poarte discuţii de ordin economic, concentrate asupra politicilor comerciale şi a cursului de schimb al Chinei, scrie Financial Times.

Provocarea cea mare o reprezintă problema integrării Chinei într-un sistem financiar, motiv de îngrijorare pentru SUA în ceea ce priveşte capitalul de conturi al acestei ţări. Capitalul de conturi funcţionează în economia mondială pe baza a două aspecte interdependente, pe de o parte fluctuaţiile microeconomice dintre economii şi investiţii şi pe de altă parte sistemul financiar.

În ambele cazuri, economia Chinei este “instabilă, dezechilibrată, necoordonată şi nesustenabilă”, conform fostului premier chinez Wen Jiabao. Vorbele sale s-au dovedit a fi adevărate atât în 2007 cât şi în ziua de azi, pe măsură ce autorităţile chineze realizează acest lucru. Dar pentru omologii lor occidentali, integrarea sistemului financiar chinez în economia globală anunţă pericole mari.

Pe baza unor considerente, economiile anuale brute ale sistemul economic chinez sunt de doar 75% din totalitatea economiilor dintre SUA şi UE, cu peste 5.000 de miliarde de dolari (5 trilioane).

Investiţiile brute ale Chinei, 43% din PIB-ul anului 2005, au fost mai ridicate în comparaţie cu nivelul lor din 2008, chiar dacă cota de creşterii economice a scăzut cu cel puţin o treime.

Pentru a susţine o astfel de investiţie, raportul creditului în PIB a crescut de la 141% din cuantumul PIB-ului de la sfârşitul anului 2008 la 260% la finele anului 2016. “Sistemul bancar din umbră”, sub formă de “produse pentru gestionarea averii” şi alte instrumente, a explodat. De asemenea, creditarea interbancară a crescut. Într-un final, sistemul bancar chinez este acum cel mai mare din lume.

Din perspectiva economică, China este sălbatică. Problema macroeconomică este simplă: China economisteşte mai mult decât poate investi în propria ţară. În 2015, economiile naţioanale brute au fost de 48% din PIB. Statisticile Băncii Mondiale arată că gospodăriile au contribuit cu doar o jumătate din această parte. Din cealaltă jumătate fac parte profiturile corporative şi economiile guvernamentale. Comparaţiile internaţionale sugerează că o creştere economică de doar 6% justifică investiţiile de mai puţin de o treime din PIB.

Creşterea creditărilor de astăzi şi fragilitatea financiară sunt rezultatul unei dorinţe directe de a preveni acest lucru. Astfel, China se află la răscruce: să oprească creşterea creditării, să micşoreze investiţiile şi să genereze o recesiune în ţară. Sau să continue să mărească creditarea şi investiţiile, dar să înăsprească controalele pe ieşirile de capital. 

Toate aceste provocări imense trebuie discutate între SUA şi China, datorită implicaţiilor uriaşe pe care le au în comerţ. Se cere, de asemenea, o atenţie sporită şi asupra gestionării conturilor externe ale Chinei: mai presus de toate, a controalelor de schimb, a ratelor de schimb şi a rezervelor valutare.

Preşedintele Chinei are în subordinea sa oameni care pot înţelege aceste fenomene. Dar rămâne de văzut dacă acest lucru este valabil şi pentru preşedintele american Donald Trump. Într-un final, stabilitatea economică depinde de acest aspect.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO