Business Internaţional

Înşelăciune de 5 miliarde de dolari: Omul care susţine că ar fi în spatele bitcoin este acuzat că ar fi falsificat contracte şi semnături

Înşelăciune de 5 miliarde de dolari: Omul care...

Autor: Alex Ciutacu

27.02.2018, 12:46 746

Craig Wright, autoproclamatul inventator al bitcoin, este acuzat de o înşelăciune de 5 miliarde de dolari, potrivit Bloomberg.

Wright, care a susţinut în 2016 că el a creat criptomoneda bitcoin sub pseudonimul Satoshi Nakamoto, este acuzat că ar fi iniţiat o schemă în care ar fi utilizat contracte false şi a falsificat semnături, pentru a revendica bitcoinii minaţi de colegul său Dave Kleiman, un alt împătimit al monedei digitale, care a decedat în 2013.

Familia lui Kleiman îl dă în judecată pe Wright şi îşi cere dreptul la cei peste un milion de bitcoini pe care Kleiman i-a minat în timpul vieţii şi susţine că valoarea totală a asset-urilor pe care Dave Kleiman ar fi trebuit să le deţină, depăşeşte 5 miliarde de dolari, potrivit datelor din dosarul de proces.

„Craig a falsificat o serie de contracte pentru a transfera activele lui Dave către el sau către companii pe care el le controlează”, au scris avocaţii familiei Kleiman în plângerea penală. „Craig a antedatat aceste contracte şi a falsificat semnătura lui Dave pe ele”.

Wright, un australian care locuieşte în Londra, nu a putut fi contactat imediat de publicaţia americană pentru a comenta pe marginea procesului, în care acesta este acuzat şi că ar fi încălcat specificaţiile parteneriatului dintre cei doi, forţându-şi colegul să muncească mult mai mult decât el.

Wright and Kleiman au înfiinţat o companie cu sediul în Florida, W&K Info Defense Research, în 2011 a cărei domeniu de activitate era securitatea cibernetică. Cei doi au lucrat înainte de asta la dezvoltarea bitcoinului şi au desfăşurat operaţiuni de minare, potrivit plângerii penale.

Cei doi controlau aproape 1,1 milioane de bitcoini atunci când Kleiman a murit. Aceştia erau ţinuţi în diferite aranjamente din Singapore, insulele Seychelles şi în Marea Britanie.

Wright a susţinut în 2016 că el a fost principalul membru al echipei care a dezvoltat software-ul original pentru bitcoin, sub pseudonimu Satoshi Nakamto. După ce scepticii au pus la îndoială autenticitatea declaraţiei, Wright a transmis că nu va prezenta alte dovezi pentru a dovedi că el este creatorul bitcoin.

În cadrul plângerii penale, fratele lui Dave Kleiman a menţionat o serie de e-mail-uri între el şi Wright, în care antreprenorul semnalează că ar avea cei 300.000 de bitcoini ai lui Kleiman.

Dave „a menţionat că ai un milion de bitcoini în trust, din care 300.000 ar fi ai lui. Mă gândesc că restul de 700.000 dintre aceştia sunt ai tăi. Corect”, îi scria fratele lui Kleiman antreprenorului Craig Wright.

„Aproximativ. Minus cheltuielile necesare pentru companie”, i-a răspuns Wright. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO