Business Internaţional

O înregistrare secretă a alimentat cel mai mare scandal al anului. Acuzaţiile vin din toate părţile. Cea mai nouă: soarta alegerilor din SUA ar putea fi schimbată din cauza ”excesului de zel” al unor agenţi FBI

O înregistrare secretă a alimentat cel mai mare scandal...

Autor: Ştefan Stan

03.11.2016, 12:34 58940

O serie de înregistrări secrete ale unui suspect care vorbeşte despre Fundaţia Clinton a aprins o nouă bătălie internă între agenţii FBI, care au vrut să investigheze cazul, şi procurorii anti-corupţie, care au catalogat declaraţiile fără valoare, scrie WSJ.

Agenţii FBI, folosind informaţii şi înregistrări dintr-un scandal de corupţie fără legătură, au crezut că au găsit destule dovezi pentru a demara o investigaţie agresivă asupra fundaţiei Clinton. Scandalul a pornit în vara lui 2015, pe premisele unor declaraţii făcute în cartea unui autor conservator: ”Clinton Crash: Povestea nespusă a modului în care guvernele străine şi afacerile i-au îmbogăţit pe Hillary şi Bill”.

Începând din luna februarie şi până azi, anchetatorii FBI şi procurorii anti-corupţie au devenit tot mai frustraţi unii împotriva altora. La centrul tensiunii stă avocatul american Robert Capers, văzut de multe ori la FBI că exagerează probleme şi spune fiecărei părţi ce vrea să audă.

Principala dispută este de fapt neînţelegerea legată de cât de puternic este cazul împotriva familiei Clinton, anchetă care s-a centrat pe ideea că cei care au contribuit activ în cadrul fundaţiei au primit favoruri de la Departamentul de Stat condus de Hillary.  

Oficialii seniori din cadrul departamentului de justiţie din SUA şi FBI nu consideră că au destule dovezi, în timp ce anchetatorii cred că au piste plauzibile, pe care şefii lor nu îi lasă să le urmărească.

Tot mai multe detalii şi dovezi apar pe măsură ce continua scandalul emailurilor, care ar putea duce chiar la redeschiderea unui caz închis de FBI, legat o serie de e-mailuril trimise de Hillary în perioada în care era secretar de stat al SUA.  

Miercuri, preşedintele Obama chiar a criticat în mod neobişnuit FBI-ul pentru cererea de a face publice e-mail-urile.

În condiţiile unei anchete unde liderii deja se arată unul pe altul cu degetul, unii au dat vina pe numărul doi în FBI, directorul adjunct Andrew McCabe, susţinând că acesta nu a reuşit să îşi oprească agenţii să cotinue cazul în vara aceasta. Susţinătorii acestuia au respins acuzaţiile şi susţin că de fapt Departamentul de Justiţie a încercat să oprească investigaţiile.

O mare parte din scepticismul legat de acest caz vine din modul în care a început: publicarea unei cărţi care sugerează un comportament neadecvat financiar în cadrul fundaţiei Clinton. 

Preşedintele Barack Obama a avertizat împotriva ”divulgărilor” FBI-ului şi ”aluziilor calomnioase” în cadrul primelor sale comentarii la adresa deciziei agenţiei de a face publică reluarea anchetei mailurilor lui Hillary Clinton, informează CNN News.

Barack Obama a făcut aceste declaraţii în cadrul unui interviu care a fost dat publicităţii miercuri. Obama a declarat că nu doreşte să se amestece în cadrul procesului de aplicare a alegii, dar a criticat orice acţiune care ar putea permite insinuărilor sau sugestiilor, mai degrabă decât faptelor, să se infiltreze în perspectiva opiniei publice în privinţa subiectului.

”Cred că există un etalon ca în timpul unor investigaţii, să nu operăm prin aluzii calomnioase, dilvulgări şi informaţii incomplete, ci pe baza concluziilor concrete care sunt luate”, a afirmat Obama.

Obama nu a menţionat numele directorului FBI, James Comey, în cadrul interviului, acesta a fost întrebat despre decizia lui Comey de a face publică reluarea anchetei cu doar câteva zile înaintea alegerilor prezidenţiale. Drept răspuns preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, a declarat că James Comey, directorul FBI, este un om integru şi că nu încearcă să influenţeze rezultatul scrutinului prezidenţial.

Obama nu a minimalizat însă implicaţiile pe care le a avut reluarea anchetei în cadrul alegerilor, declarând însă că această chestiune a fost deja rezolvată.

”Potrivit anchetei iniţiale şi concluziilor Departamentului de Justiţie, aceasta ( Hillary Clinton, n. red.) a greşit prin folosirea unei adrese de email privată în perioada când deţinea funcţia de Secretar de Stat, însă s-a stabilit că această eroare nu trebuie anchetată penal”, a adăugat acesta.

Deşi conform primului sondaj efectuat în totalitate după decizia FBI de a declanşa o nouă anchetă în cazul emailurilor private folosite de fostul secretar de Stat, candidaţii democrat şi republican la funcţia de preşedinte al SUA, Hillary Clinton şi Donald Trump, sunt la egalitate în preferinţele de vot, Barack Obama a declarat că el are în continuare încredere totală în Clinton.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO