Business Internaţional

Iniţiativă fără precedent în UE: BCE se va implica în supravegherea recapitalizării băncilor elene

Iniţiativă fără precedent în UE: BCE se va implica în supravegherea recapitalizării băncilor elene

Presedintele BCE, Mario Draghi

Autor: Anca Dumitrescu

01.03.2012, 09:22 895

Banca Centrală Europeană (BCE) se va implica în supravegherea recapitalizării băncilor elene, iniţiativă fără precedent care scoate în evidenţă controlul strict exercitat asupra Greciei de Uniunea Europeană, relatează Reuters.

BCE a dezvăluit într-o opinie juridică asupra Fondului Elen de Stabilitate Financiară (HFSF), finanţat de programul de salvare al UE şi FMI, că banca va deveni membru cu statut de observator în conducerea HFSF şi va fi reprezentată la întâlnirile organismului care are rolul de recapitalizare a băncilor.

Este pentru prima oară când BCE va avea un astfel de rol într-o organism de recapitalizare aparţinând unei bănci naţionale.

BCE nu a procedat în acest fel în cazul Irlandei, iar decizia subliniază în ce măsură banca centrală şi restul Europei vor încerca să se asigure că planurile Greciei nu vor derapa de la parcursul stabilit.

Banca Centrală Europeană are un interes special în sistemul bancar elen, întrucât a împrumutat băncilor din Grecia circa 100 de miliarde de euro prin operaţiunile de refinanţare.

Alături de FMI şi Comisia Europeană, BCE face parte şi din aşa-numita troică pentru Grecia, care supraveghează respectarea termenilor conveniţi în schimbul susţinerii financiare şi care va avea un birou permanent la Atena.

BCE a cerut totodată, în opinia juridică, să aibă un cuvânt de spus şi în numirea şefului HFSF.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO