Business Internaţional

Infrastructura, subiect de dispută în campania electorală germană

Infrastructura, subiect de dispută  în campania...

Autor: Catalina Apostoiu

19.07.2017, 00:04 156
Problema infrastructurii deficitare a Germaniei a câş­tigat o poziţie centrală în cam­pania pentru alegerile federale din septembrie din Germania după ce Martin Schulz, liderul social-democraţilor, s-a angajat să investească miliarde de euro în şcoli, drumuri şi infra­struc­tură digitală, scrie Financial Times.

Cancelarul german Angela Merkel a respins însă planul acestuia, spunând că princi­palul obstacol în calea unor cheltuieli mai mari pentru infrastructură nu este lipsa banilor, ci planificarea.

Angajamentul lui Schulz face parte dintr-un amplu plan pentru economia germană me­nit să dea un impuls unei can­didaturi afectate de ratinguri în scădere în sondajele de opinie şi un sprijin în creştere pentru Merkel. În centrul planului stă o propunere privitoare la o „obligaţie de investiţii“ prin care viitoarele guverne ar urma să cheltuiască veniturile exce­den­tare pe infrastructură. Ideea este modelată după „frâna dato­riilor“, un amenda­ment adoptat în 2009 care intezice celor 16 guverne regionale ale Germaniei să înregistreze deficite fiscale.

Nu este clar dacă propu­nerea va avea succes în rândul electoratului care s-a dovedit până acum opus lui Schulz, fost preşedinte al Parlamentului European care nu a deţinut niciodată o poziţie guverna­mentală importantă. Totuşi, un sondaj realizat în mai de Emnid, 60% dintre nemţi vor ca excedentul bugetar al ţării să fie cheltuit pe infrastructură, în timp ce 19% vor ca acesta să fie cheltuit pe reduceri de taxe şi 17% pe reducerea datoriilor statului. Concentrându-se pe această problemă, Schulz adop­tă o poziţie similară celei a FMI, care a îndemnat Ger­mania să cheltuiască mai mult pe infrastructura publică. Fondul spune că astfel vor fi încurajate investiţiile private care vor contribui la reducerea masivului excedent de cont curent al ţării.

Într-o declaraţie recentă, social-democraţii arată că dacă vor câştiga alegerile din sep­tembrie vor lansa o „ofensivă de investiţii“ de 30 de miliarde de euro pe următorii patru ani, vizând sectoare ca energia verde, cabluri de fibră optică, cercetare şi dezvoltare, dru­muri şi reţele de căi ferate. Şcollie, grădiniţele, spitalele şi azilurile ar fi de asemenea sectoare beneficiare.

Schulz a arătat că planurile vor fi finanţare din execedentele bugetare ale guvernelor federal, regionale şi locale, care se ridică la 56 miliarde de euro, şi din majorarea ratei superioare a taxei pe venituri de la 42 la 45%.

Alte partide au ridiculizat planul lui Schulz. Andreas Scheuer, secretar general al CSU, partidul soră al partidului creştin-democrat al lui Merkel, a arătat că statele cu guverne social democrate au avut deja „mega oportunităţi de a investi în educaţie şi infrastructură, dar nu au profitat de acestea“.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO