Business Internaţional

Inflatia record duce euro aproape de pragul de 1,60 $

17.04.2008, 21:00 11

Inflatia anuala din Europa a depasit estimarile pentru martie, ceea ce va determina Banca Centrala Europeana sa mentina rata dobanzii de referinta nemodificata, la 4%, in ciuda temperarii cresterii economice, scrie Bloomberg.
Rata inflatiei anuale pentru luna martie a crescut de la 3,3%, nivel inregistrat in luna februarie, la 3,6%, atingand astfel cel mai ridicat nivel din ultimii 16 ani, se arata intr-un raport al Institutului de Statistica al Uniunii Europene.
Euro a urcat la 1,5967 dolari pe unitate, intrucat investitorii mizeaza pe faptul ca accelerarea inflatiei reduce probabilitatea ca BCE sa scada dobanda.
Nivelul inflatiei estimat pentru luna martie era de 3,5%. "Temerile de crestere a inflatiei nu vor fi eliminate atat de usor, ceea ce va face ca BCE sa devina si mai hotarata in mentinerea ratei actuale a dobanzii de referinta", a declarat Martin Van Vliet, economist al ING din Amsterdam.
Inflatia a crescut in principal pe fondul majorarii preturilor la alimente si energie. Preturile la alimente au crescut in luna martie cu 6,2% fata de aceeasi perioada a anului trecut, cea mai mare rata de crestere din 1997 si pana in prezent, in timp ce preturile la energie au urcat cu 11,2%, cel mai ridicat nivel din mai 2006 si pana acum.
Oficialii BCE au anuntat pentru acest an un nivel mediu de crestere a inflatiei de 2,9%, iar pentru 2009 au estimat o rata a inflatiei de 2,1%. Astfel, 2009 ar fi cel de-al zecelea an consecutiv in care BCE nu reuseste sa mentina rata inflatiei la nivelul tinta de 2%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO