Business Internaţional

Inflaţia mare pune presiune pe BCE să majoreze dobânda

Autor: Bogdan Cojocaru

16.05.2011, 23:20 66

Inflaţia anuală din zona euro a accelerat la 2,8% în lunaaprilie, maximul ultimelor 30 de luni, de la 2,7% în martie, dincauza creşterii preţurilor combustibilului, electricităţii,locuinţelor, produselor din tutun şi alcoolului, scrie The WallStreet Journal. Această evoluţie va forţa Banca Centrală Europeanăsă înăsprească politica monetară, după o măsură similară înaprilie. În aceeaşi lună din 2010, inflaţia anuală s-a situat la1,6%, potrivit datelor Eurostat.

BCE a majorat în aprilie dobânda cu 0,25%, la 1,25%, aceastafiind prima creştere de după mijlocul anului 2008, chiar dacăaceastă decizie a pus o presiune suplimentară asupra ţărilor cuprobleme din Europa. Analiştii anticipează că BCE va majora dobândala 1,5% în iulie, conform agenţiei de presă Thomson Reuters.

La nivelul Uniunii Europene, inflaţia anuală a fost de 3,2% înaprilie, comparativ cu 3,1% în martie, România înregistrând cea maimare creştere a preţurilor, de 8,4%, faţă de 8% în martie. Cele maireduse ritmuri de creştere au fost în Irlanda, Cehia şi Suedia.Inflaţia anuală a accelerat în 16 state membre ale UE, a încetinitîn opt şi a stagnat în două.

Rata Euribor pe trei luni, rata la care o bancă oferă alteibănci depozite în euro pe trei luni, a atins luni maximul de dupăaprilie 2009, ceea ce ar putea reprezenta un semn că investitoriise pregătesc de o nouă majorare a dobânzii de politică monetară înzona euro. Rata Euribor a crescut de la 1,425% la 1,426%, potrivitBloomberg.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO