Business Internaţional

Inflaţia din zona euro atinge 5,5%, înjumătăţindu-se faţă de vârful din octombrie. Cu toate acestea, oficialii BCE sunt puşi în dificultate de inflaţia de bază care persistă la un nivel ridicat

Inflaţia din zona euro atinge 5,5%, înjumătăţindu-se...

Autor: Valeriu Dănilă

19.07.2023, 13:16 1923

Inflaţia de bază din zona euro a accelerat mai mult decât s-a crezut iniţial în iunie, întărind aşteptările unei noi majorări ale dobânzii săptămâna viitoare, scrie Bloomberg.

Preţurile de bază din consum, indicator care elimină elementele volatile precum energia şi alimentele, a crescut cu 5,5% faţă de acceaşi perioadă a anului trecut, a anunţat Eurostat miercuri.  

Inflaţia generală a atins, de asemenea, valoarea de 5,5%, cel mai scăzut nivel de începutul invaziei în  Ucraina.

În condiţiile în care inflaţia generală aproape s-a înjumătăţit de la vârful de 10,6% din octombrie, oficialii şi-au mutat atenţia către indicatori mai restrânşi precum inflaţia de bază pentru a urmări evoluţia economică.

Vorbind marţi, şeful băncii centrale olandeze, Klaas Knot, a spus că inflaţia de bază pare să fi „scăzut”, descriind orice acţiune dincolo de luna iulie ca „o posibilitate, dar în niciun caz o certitudine”.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO